Linkovi

Novi napadi u Iraku (6/7/03) - 2003-07-06


U Bagdadu je ubijen jedan britanski novinar, na kojega je otvorena vatra pred iračkim nacionalnim muzejom. Samo nekoliko sati prije toga u eksploziji bombe na daljinsko upravljanje ubijena su sedmorica regruta nove iračke policije, koju organiziraju Sjedinjene Države. Identitet novinara, koji je stradao pred istim muzejem, pred kojim je početkom tjedna ubijen i jedan američki vojnik, za sada nije objavljen.

Najnoviji napadi izvedeni su dan nakon što je katarska televizijska mreža al-Jazeera emitirala zvučni zapis osobe, koja se predstavila kao Sadam Husein i zaprijetila novim napadima. U međuvremenu, Turska je zatražila puštanje svih 11 turskih vojnika, koje su u petak američke snage pritvorile na sjeveru Iraka. Prema javljanju turskih medija, turski su generali na jučerašnjem sastanku razgovarali o mogućoj osveti, ukoliko svi vojnici ne budu pušteni.

Predsjednik Bush odao je priznanje pripadnicima oružanih snaga koji se bore protiv terorizma i koji su se – kako je rekao – “suprotstavili opasnostima novog vremena”. U redovitom subotnjem radijskom obraćanju naciji, američki je predsjednik rekao da su milijuni ljudi diljem svijeta slobodni zahvaljujući američkoj vojsci. On je odao počast vojnicima koji su poginuli u Afganistanu i Iraku, te je rekao da su Sjedinjene Države zahvalne onima koji su spremni služiti.

XS
SM
MD
LG