Linkovi

Newyorški ilustrator Mirko Ilić izlaže u Splitu (7/7/03) - 2003-07-06


U Splitu, u galeriji Muzeja grada, nedavno je, u sklopu bijenala “Splitgraphic 2003” otvorena izložba “Seks i laži”, istaknutog hrvatsko-američkog ilustratora Mirka Ilića.

Nakon što je dizajnirao naslovnice i ilustracije za ugledne hrvatske časopise, posljednje desetljeće Mirko Ilić ostvaruje zapažen uspjeh u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su i nastali radovi predstavljeni na izložbi “Seks i laži”.

Samostalna izložba Ilićevih 16 radova preko medija računalne animacije predstavlja seks kao instrument moći i manipulacije.

Ilić: “Izložba je nazvana 'Seks i laži' zbog toga jer sve što je ovdje napravljeno napravljeno je na kompjuteru i to u 33 programu, dapače, program se zove Maja što znači iluzija. Dakle prvo je nekakav seks, a drugo sve lažno zapravo ne postoji u pravom životu i zbog toga je tu cijela igra seksa i laži”.

Ilićeva izložba u Muzeju grada prva je njegova samostalna prezentacija u Splitu, treća samostalna izložba u Hrvatskoj, a predstavlja dio programa međunarodnog grafičkog bijenala “Split 2003” na kojem je autor dobio nagradu za najinventivnijeg umjetnika na slobodnu temu “Crveni peristil” za rad “Jezik”.

Mirko Ilić danas živi u New Yorku predaje u Školi vizualne umjetnosti na postdiplomskom studiju iz ilustracije i grafički je savjetnik u listu New York Times.

Ilić: “Prihvaćam vrlo raznolike poslove, ne imperativno najunosnije nego poslove koje me vesele. U zadnje vrijeme radim više ilustracije nego dizajn, ali povremeno se dogodi da radim više dizajn, a potom više radim interaktiv. Zapravo uživam što ne znam što će se sutra desiti inače bi mi bilo dosadno”.

O bijenalu “Splitgraphic 2003” Mirko Ilić kaže: “Pogledao sam dio radova i mislim da je to čudnovato da negdje tu na početku Peristila nudimo najnižu moguću umjetnost turistima, a ne nudimo najveću moguću. To ne znači da to moraju biti neminovno radovi koji su na bijenalu, ali mislim da je vrlo bitno pokazati tu raznolikost, tu mogućnost samim tim što postoji šansa da će sutra i prekosutra i dalje sve više ljudi slati radove na bijenale i to bi moglo dostići jednu zavidnu razinu."

Predsjednik ocjenjivačkog suda bijenala “Splitgraphic 2003” Joško Belamarić kazao je kako grafički izraz u svijetu prezentiran računalnim efektima ponekad izražava sliku kaosa svijeta. Mirko Ilić o tome kaže: “Danas kaos postoji u cijelom svijetu. Mislim da je svijet kaotičniji više nego ikada prema tome umjetnost odražava upravo takvu refleksiju.. Očekivati uredan svijet u umjetnosti u ovako neurednom svijetu mislim da je utopija. Ja mislim da je taj kaos upravo ljepota cijele stvari”.

Mirko Ilić donirao je četiri svoja djela za postav budućeg Muzeja suvremene grafike u Splitu. Vrijednost poklonjenih djela procjenjuje se na više od 5 000 dolara.

XS
SM
MD
LG