Linkovi

Informacija kao droga (6/7/03) - 2003-07-06


New York Times u današnjem izdanju postavlja pitanje "Postajemo li ovisnici o informaciji?" Zahvaljujući tehnološkim dostignućima, moderni poslovni ljudi i potrošači upijaju informacije u svakom budnom trenutku. Neki istovremeno razgovaraju na dva mobitela, a drugi na poslovnim sastancima krišom šalju SMS poruke. Kako kažu, neodoljivo ih privlači konstantna stimulacija koju izaziva stalni protok informacija.

Znanstvenici s Harvarda, koji proučavaju ovu pojavu, upozoravaju da mnogi ljudi, zbog tehnologije i ritma modernog života, pate od sve slabije i kraće koncentracije, uživaju u "drogiranju" informacijama i fizički pate za svojim telefonskim sekretaricama i elektronskom poštom. Radi se, kažu znanstvenici, o pravoj ovisnosti, koja na radnom mjestu smanjuje produktivnost i do 50 posto – piše New York Times u svojem nedjeljnom izdanju.

******

Washington Post jutros na naslovnici pažnju posvećuje sve težem položaju mnogih američkih neprofitnih organizacija, koje zbog lošeg ekonomskog stanja, gube financijsku podršku poslovnog sektora.

Svake godine američke korporacije neprofitnim organizacijama doniraju milijune dolara – što u gotovini, što u svojim proizvodima. No, zahvaljujući slabljenju gospodarstva, padu profita i poslovnim financijskim skandalima, ovaj vrijedni izvor prihoda polako presušuje.

Prošle godine, poslovni je sektor izdvojio za neprofitne organizacije diljem Sjedinjenih Država izdvojio preko 12 milijardi dolara.

Danas se međutim sve češće nude donacije u robi i volonterima, a sve rjeđe u novcu. Primjerice, Microsoft je washingtonskim neprofitnim organizacijama prošle godine donirao 2 milijuna i 900 tisuća dolara, ali i svojeg softvera u vrijednosti od gotovo pet milijuna dolara – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG