Linkovi

Berlusconijeva isprika - još uvijek otvoreno pitanje (5/7/03) - 2003-07-05


Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su talijanskog premijera Silvija Berlusconija da se javno ispriča za vrijeđanje njemačkog zakonodavca Martina Schultza. Gospodin Berlusconi je, međutim, kazao da je ta stvar završena.

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox kazao je u jučer objavljenoj izjavi da bi se talijanski čelnik trebao ispričati cijelom Europskom parlamentu zato što je gospodin Schultzu rekao da bi "mogao glumiti nacista na filmu".

Gospodin Berlusconi kasnije je njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu rekao da žali zbog toga što su njegove riječi bile pogrešno interpretirane.

Kako iz Bruxellesa javlja Lada Stipić Niseteo, pitanje je li se Berlusconi ispričao ili nije ostaje neodgovoreno. Talijamski premijer je izrazio žaljenje ali se – još! – nije ispričao. Dakle, pitanje isprike ostaje temom dana na ovim širinama, nažalost po Europu, zdravi razum i potrebe opsežnog plana realizacije prioriteta talijanskog Predsjedništva EU.

Na konferenciji za novinare nakon tradicionalnog radnog sastanka talijanskog Predsjedništva i europske Komisije manje se govorilo o značajnim poslovima, više pitalo o skandalu u Europskom Parlamentu. Detalje znademo gotovo napamet, euro-zastupnik je kritizirao sukob interesa vlansika medijskog carstva i političara a ovaj mu odvratio uvredom o čuvaru konc-logora.

Berslusconi je k tome sve parlamentarce opisao kao "demokratske turiste". Novinarima je premijer obrazlžio sljedeće, citiram, "nisam ponudio nikakve isprike, telefonski sam razgovarao s njemačkim kancelarom, rekao sam mu da se ja osjećam uvrijeđenim radi upućenih mi teških riječi primjerenih zemljama koje nemaju demokraciju, isto sam objasnio i narodnjacima i socijalistima u Europskom parlamentu, neki su moju ironiju s osmijehom razumjeli i zato nisam ponudio izvinjenje samo žaljenje; ja sam bio ozbiljno uvrijeđen i reagirao sam onako kako sam reagirao" - kazao je talijanski premijer pruživši na kraju ipak nekakvu vrst isprike, ali veoma blage isprike. "Žao mi je da sam povrijedio nečiju osjetljivost ali osjetljivost ipak nije jednosmjerna ulica".

Ovim rat s parlamentarcima zasigurno nije završen pogotovo što je Berslusconi, rekavši da žali ali da se neće ispričati, dodao ulja na vatru objasnivši kako ga je euro-zastupnik Schulz podsjetio na junaka iz američke popularne TV serije "Hogan's Heroes" i da mu je radi toga izletjela opaska o glumljenju čuvara naci konc-logora.

"Gospodin Berlusconi mora se javno ispričati" - iznio je stav Parlamenta glasnogovornik predsjednika Pata Coxa. Zastupnik Martin Schultz je pak kazao da mu ovo nije dovoljno: "kaže li bio sam u krivu, neću to više, incident je iza nas; gospodinu Berlusconiju ni trebalo biti jasno da ovo ipak nije boks".

Uz pozive sa svih strana na smirivanje strasti i okretanje pravome poslu, objavljeno je da će premijer Berlusconi uskoro posjetiti Washington. Pri vrhu programa talijanskog Predsjedništva je poboljšavanje i jačanje euro-američkih odnosa.

XS
SM
MD
LG