Linkovi

CIA provjerava autentičnost 'vrpce sa Saddamovom porukom' (5/7/03) - 2003-07-05


Američke obavještajne službe provjeravaju autentičnost novog zvučnog zapisa, za koji se tvrdi da snimka glasa Saddama Husseina. Snimka poziva Iračane da pomognu borcima koji napadaju američke snage.

Čak i ako novi zvučni zapis dokaže da je Saddam Hussein živ, kaže glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer, to neće umanjiti uspjeh američke invazije na Irak. U izjavi nakon predsjednikovog govora povodom Dana neovisnosti, gospodin Fleischer je kazao da američka Središnja obavještajna agencija CIA analizira snimljenu vrpcu da bi se utvrdilo je li glas na njoj doista Saddamov.

"Nije važno je li to njegov glas ili nije. Bez obzira je li živ ili mrtav, mi smo ostvarili cilj naše misije, odnosno, svrgnuli smo njegov režim. Irak je, međutim, još uvijek opasno mjesto. Ipak, mi ćemo vrlo pažljivo analizirati ovu traku" - rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Osoba na vrpci, koja tvrdi da je Saddam Hussein, kaže da se, zajedno sa svojim sljedbenicima, još uvijek nalazi u Iraku, odakle organizira napade na Amerikance.

Ukoliko se dokaže da je snika autentična, to će biti prvi dokaz da je Saddam preživio rat.

Američki obavještajni stručnjaci analizirali su i druge snimke, na kojima je navodno bio snimljen bivši irački čelnik, no zbog loše kvalitete zvuka nisu mogli donijeti nikakve definitivne zaključke o njihovoj autentičnosti.

XS
SM
MD
LG