Linkovi

Bush o tranziciji u Iraku (5/7/03) - 2003-07-04


Koalicijske snage u Iraku vode operacije protiv ostataka bivšeg režima Saddama Husseina. Taj režim, koji je imao oružje za masovno uništavanje, koji je štitio i podržavao teroriste, prkosio Ujedinjenim narodima i gušio ljudska prava građana Iraka više nije na vlasti.

U međuvremenu, otkrivena je prava ostavština vladavine Sadama Huseina. To su masovne grobnice, sobe za mučenje i raskošne palače. "A sada," rekao je predsjednik Bush, "napredujemo u obnovi te zemlje - ponovno uspostavljamo osnovne upravne i komunalne usluge, održavamo red, tragamo za sakrivenim oružjem i pomažemo Iračanima da osnuju vladu koja će ih predstavljati."

"Uspon Iraka kao primjera umjerenosti, demokracije i blagostanja je dugoročni poduhvat velikih razmjera. Obnova te zemlje od ključne je važnosti za pobjedu nad terorom i radikalizmom diljem Srednjeg istoka. S obzirom da je toliko toga na kocki, ne bi trebalo čuditi da sloboda u Iraku ima neprijatelje. Pljačkanje i nasumično nasilje, koje je započelo neposredno nakon rata, i danas predstavlja izazov u nekim područjima zemlje. Još veći izazov predstavljaju bivši dužnosnici stranke Baath i snaga sigurnosti, koji će učiniti sve da bi ponovno došli do vlasti i svojih bivših privilegija" - izjavio je predsjednik Bush.

U Iraku su, rekao je predsjednik Bush, također prisutne i terorističke organizacije, koje pokušavaju širiti kaos: "Među tim teroristima su članovi organizacije Ansar al-Islam, koja je operirala u Iraku i prije rata, a sada je aktivna u pretežito sunitskom središnjem dijelu zemlje. Vjerujemo da u Iraku također još uvijek ima ostataka organizacije povezane s al-Qaidinom suradnikom al-Zarqawijem, te da oni čekaju priliku da napadnu."

Oni koji pokušavaju potkopati obnovu Iraka napadaju irački narod. Oslobodivši Irak, kao što je obećala, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama odlučna je pomoći toj zemlji da uspostavi pravednu vladu koja će predstavljati sve Iračane. Cilj koalicije je, rekao je predsjednik Bush, "što brže prenošenje kontrole nad Irakom u ruke njegovih građana. Narod Iraka bit će siguran i vladat će vlastitom zemljom."

XS
SM
MD
LG