Linkovi

Koalicija u Iraku (4/7/03) - 2003-07-04


Prijelaz s tiranije u slobodu često traži prevladavanje velikih teškoća. Iako je većina velikih borbenih operacija u Iraku završena, još ima ostataka režima Saddama Husseina. Oni pokušavaju sabotirati obnovu, medjutim, u tomu ne mogu uspjeti.

Uz pomoć koalicije predvodjene Sjedinjenim Državama, građani Iraka će obnoviti svoju zemlju, rekao je američki predsjednik Bush. "Po prvi put u više od deset godina, Irak će uskoro biti otvoren svijetu. A utjecaj napretka u Iraku osjetit će se diljem Srednjeg istoka. Slobodna iračka vlada će, vremenom pokazati da sloboda može cvjetati u tom području."

Sjedinjene Države su jedna od mnogih zemalja uključenih u nastojanje da se stvori sigurnost u Iraku. Do 25. rujna, jedna multi-nacionalna divizija, koju će predvoditi Poljska, trebala bi preuzeti kontrolu od američkih marinaca. Medjunarodne snage će pružati sigurnost i sudjelovati u rekonstrukciji i humanitarnim nastojanjima u iračkim gradovima Babil, Karbala, An Najaf i Wasit.

Sedamnaest država sudjelovat će u multi-nacionalnoj diviziji, uključujući Litvu, Nikaragvu, Filipine, Tajland, Španjolsku i Slovačku. Vojnici iz tih i drugih zemalja će se priključiti preostalim američkim snagama u Iraku, kao i vojnicima iz Australije, Britanije, Italije i Nizozemske.

Predstavnici mnogih zemalja u multi-nacionalnoj diviziji već su u Iraku. Kako je to rekao pukovnik Janusz Adamczak, čelnik poljskog kontingenta u multi-nacionalnoj diviziji - ”Počinjemo graditi čvrst temelj za budućnost koju ćemo zajedno provesti u Iraku. Trebati će vremena, ali uz zajedničku dobru volju, možemo postići naše ciljeve.”

XS
SM
MD
LG