Linkovi

Vatrogasci marincima, za Dan neovisnosti (4/7/03) - 2003-07-04


Jedna velika čelična greda iz srušenog nebodera Svjetskog trgovinskog centra na putu je u bazu američkih marinaca Camp Lejeune za proslavu današnjeg Dana neovisnosti – poklon koji marincima šalju vatrogasci grada New Yorka. To je simbolična gesta zahvale za angažman marinaca u Afganistanu i Iraku.

Gajdaški orkestar newyorških vatrogasaca svira marinsku himnu na svečanosti ispraćaja čelične grede. Stotine vatrogasaca iz ovog grada – koji su pomogli u spašavanju tisuća civila 11. rujna 2001. godine - prate ovu tri i pol metra dugu gredu na putu u bazu marinaca Camp Lejeune.

Vatrogasni potpukovnik Dan Williams nekoć je bio i sam marinac, borio se u Vijetnamu, a u rujnu 2001. preživio je napad na Svjetski trgovinski centar. "Idem u Camp Lejeune kako bih pokazao marincima, zapravo, svom vojnom osoblju, da imaju našu podršku, za sve ono što oni čine za našu zemlju. I to činimo na prikladan datum, za vikend Dana neovisnosti 4. srpnja."

Greda koja je bila dio Svjetskog trgovinskog centra bit će središnji dio spomenika u bazi Camp Lejuene, u počast 343 vatrogasca koji su poginuli 11. rujna 2001. Bit će smještena pokraj postojećeg spomenika za 241 marinca koji su poginuli u terorističkom napadu na njihovu vojarnu u Bejrutu 1983. godine.

XS
SM
MD
LG