Linkovi

Otvoren SPLITGRAPHIC 2003 (2/7/03) - 2003-07-03


Sinoć u Splitu u palači Milessi izložbom radova u grafici otvoren prvi međunarodni bijenale “SPLITGRAPHIC 2003” kojem se odazvalo 166 autora iz 37 zemalja. Uz umjetnike iz cijelog svijeta uratke u grafici poslali su i hrvatski umjetnici iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Bijenalom se pokušalo uspostaviti međunarodnu art komunikaciju, upisati Split na svjetski zemljovid grafičke umjetnosti te upoznati svijet s našom bogatom naslijeđenom arhitekturom, kulturom i duhovnim naslijeđem," kaže Pavo Majić, direktor bijenala, podsjećajući kako su na manifestaciji koja je presjek stvaralaštva hrvatske i svjetske grafičke umjetnosti zastupljene sve tehnike grafike, od suvremenih medija kompjuterskog printa do klasičnih načina izvedbe.

O nastupu hrvatskih umjetnika koji žive u Americi na bijenalu “SPLITGRAPHIC 2003” Pavo Majić kaže: "U Americi imamo vrsnih umjetnika koji kotiraju zbilja visoko i u dolarskim vrijednostima i u njihovim kreativnim izrazima.Na bijenalu su radovi Mirka Ilića, svi znamo što Ilić predstavlja u svijetu, primjerice njegov angažman kao grafički urednik “Time”-a, zatim ovdje su djela bračnog para inače Splićana gospodin Frane Mlinar i gospođa Ivana Vidović - Mlinar. Oni žive u Americi i rade jako kvalitetne i dobre stvari. Napravili su puno toga i oni su se rado odazvali da budu dio Splita barem kroz svoje radove na bijenalu”, kaže direktor “SPLITGRAPHIC-a 2003” Pavo Majić.

Tema prvog Međunarodnog bijenala "SPLITGRAPHIC 2003" otvoren do 30. srpnja je Dioklecijanova palača, a nagradu “Robert Adam” koji je još u 18. stoljeću u Splitu iscrtao naljepše grafike toga vremena zavrijedio je japanski umjetnik Masahiro Fukuda za rad “Peristil”.

Nagradu za najinventivnijeg umjetnika na slobodnu temu “Crveni Peristil” dobio je Mirko Ilić iz Sjedinjenih Američkih Država za rad “Jezik”, a priznanje na temu mora “Mako Marulić” dodijeljeno je autoru Vasku Lipovcu iz Hrvatske za rad “Mornar”.

Joško Belamarić predsjednik je ocjenjivačkog suda prvog međunarodnog bijenala “SPLITGRAPHIC 2003”. Za Glas Amerike kaže da su dometi grafike dosegli neslućene razmjere i stoga je teško odijeliti granice između medijskih izričaja osobito kad je računalo u pitanju, a posebice je važna, kaže Belamarić, poruka u komuniciranju: “Čini se da grafički medijski izrazi oslikavaju zastrašujuću sliku svijeta u kojemu se danas nalazi i mi smo tu sliku na bijenalu htjeli posredovati jednom selekcijom. Čini mi se da smo uspjeli isfiltrirati nešto da ne dobijemo jedan nazivnik kaosa nego da pokažemo zapravo te vrhove jedne plemenite tehnike kao što je grafika.”

Sandra Mateljan iz Hrvatske jedan je od četiri autora koji su zavrijedili priznanje na prvom međunarodnom bijenalu “SPLITGRAPHIC 2003” za nagradu “Dalmatiner”: "Teško je u ovom trenutku ocijeniti svoj nastup. Sveukupno ova nagrada je rezultat velikog truda, ali zato je na kraju osjećaj dobar," kazala nam je.

XS
SM
MD
LG