Linkovi

Herbie Mann (1930 - 2003) - 2003-07-03


Herbie Mann, legendarni jazz flautist, komponist i jedan od utemeljitelja Bossa Nove preminuo je u utorak, 1. srpnja u svojem domu u Pecosu, u blizini Santa Fea. Umro je od raka prostate, u 73. godini života. Njegovi su počeci bili na klarinetu i saksofonu, no kasnije se prebacio na flautu. U nastojanjima ekspanzije vlastitih glazbenih horizonata, bio je jedan od pionira fusiona i world musica. Recimo, početkom 60-tih godina snimio je ploču s brazilskim glazbenicima - bila je to prva ploča koja je kombinirala brazilsku i američku glazbu.

Herbie Mann rođen je Herbert Solomon, 16. travnja 1930 u Brooklynu, u New Yorku. Kao dječak, želio je biti bubnjar, no, nakon što je vidio nastup Bennya Goodmana, odlučio se za klarinet. Potom je dodao saksofon, a kasnije flautu. U to doba, jazz flautist skoro da i nije postojao u svijetu glazbe. Popularnost mu je počela rasti kad je krajem 50tih godina osnovao svoj afro-jazz sextet, band s kojim je dobio gažu u klubu Birdland u New Yorku – okupljalištu znalaca glazbe, mjestu čije samo ime znači priznanje umješnosti i originalnosti. Afro jazz predstavljao je okosnicu ranih albuma Herbie Manna.

O'Meally: Herbie Mann proširio je riječnik jazza

Vrhunac karijere predstavljala je turneja po Brazilu, 1961.godine, s all –star bandom u kojem je nastupao i Coleman Hawkins, Roy Eldridge, Zoot Simms i Jo Jones. Herbie Mann postao je opsjednut ritmom i melodijom brazilske glazbe, a iste je godine snimio jedan od najprodavanijih jazz albuma Herbie Mann at the Village Gate, s hitom Comin Home Baby

Herbie Mann nastavio je fuzionirati stilove i tradicionalne zvuke raznih kultura s vlastitim soundom Cool-jazza. «Zaista je proširio vokabular jazza… Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za glazbenu zajednicu» - izjavio je direktor Centra za jazz studije pri Sveučilištu Ciolumbia, Robert O'Meally, govoreći o životu i djelu Herbie Manna. Herbiev je posljednji nastup uživo bio 3. svibnja ove godine u New Orleansu, na tamošnjem tradicionalnom jazz festivalu.

XS
SM
MD
LG