Linkovi

Suđenje jednom od washingtonskih snajperista preseljeno izvan područja grada (3/7/03) - 2003-07-03


Washington Post na naslovnici objavljuje tekst o sudskoj odluci da se jednom od osumnjičenika u tzv. snajperskim napadima Lee Boydu Malvou premjesti mjesto suđenja na oko 300 kilometara od Washingtona – u mjesto Chesapeake. Sutkinja koja je odluku donijela obrazložila je to time što bi u širem području Washingtona Malvou bilo nemoguće održati pošteno suđenje, jer se stanovnici još uvijek s užasom sjećaju prošlogodišnjih snajperskih napada u kojima je ubijeno 10 ljudi, a troje ranjeno. Lee Boydu Malvou izvorno je trebalo biti suđeno u okrugu Fairfax za jedno od tih ubojstava – piše Washington Post – napominjući da su odmah nakon ove odluke tužitelji i djelatnici suda počeli dovoditi u pitanje njenu svrhovitost. Suđenje bi trebalo početi 14. studenog ove godine.

Jutrošnji Christian Science Monitor donosi tekst uoči američkog Dana neovisnosti pod naslovom Druga strana slobode u kojem se piše kako su mnogi očevi utemeljitelji američke nacije, dok su usvajali deklaraciju neovisnosti, bili vlasnici robova. Ovaj list javlja iz Philadelphije kako se u tamošnjem Nacionalnom ustavnom centru, koji se nalazi u okviru Nacionalnog parka neovisnosti, vode žestoke rasprave o tome koja se istina prikazuje posjetiteljima. Popularna povijest često kad govori o očevima američki nacije izbjegava spominjati ropstvo. Kako ovaj park priprema posebne proslave za sutrašnji praznik i očekuje velik broj posjetitelja, profesor Celement Alexander Price sa Sveučilišta Rutgers kaže – a Christian Science Monitor prenosi - da bi to mogla biti prilika da se ukaže na to kako su "slobodu za neke Amerikance morali platiti ropstvom drugi Amerikanci".

Jutrošnji New York Times između ostalog piše i o modi. U tekstu dopisnice Cathy Horyn iz Pariza kaže se da europski kreatori za najnoviju sezonu pripremaju "macho-američki trend" odijevanja. Naime na mnogim modnim pistama mogu se vidjedi klasični američki rekviziti, kao što je kaubojski šešir, remeni i jakne ili pak trodjelna odijela na dvostruko kopčanje kakva se obično povezuju s bankarima na Wall Streetu. Novinarka ovog lista piše kako je prilično zbunjuće da toliki kreatori inkorporiaju u svoje kreacije elemente američke odjeće u trenutku kad vlada toliko nepovjerenje prema američkoj vanjskoj politici, konkretno razilaženja glede rata u Iraku. Među kreatorima koji su posegnuli za ovim trendom nalaze se imena kao što su Gucci, Prada, Louis Vuitton i Jean Paul Gaultier – zaključuje New York Times.

XS
SM
MD
LG