Linkovi

Transparency International: Hrvati smatraju da je najprioritetnije riješiti se korupcije u zdravstvu (4/7/03) - 2003-07-03


Između 47 zemalja svijeta Hrvatska ima najviši postotak građana kojima je prioritetna djelatnost za ukidanje korupcije – zdravstvo. Ovo su nalazi ankete koju je proveo Transparency International.

Da se nekim čudom prosječnom građaninu Hrvatske u ruke dade čarobna mogućnost ukidanja korupcije u bilo kojoj životnoj sferi, on bi se opredijelio za – zdravstvo. Među građanima 47 zemalja u kojima je provedena anketa Transparency International, ne-vladine organizacije specijalizirane za borbu protiv korupcije i praćenje antikorupcijskih trendova, Hrvatska ima najveći postotak građana kojima je prioritetno ukidanje korupcije u zdravstvu, čak 22.5 posto. Sljedeće područje gdje bi građani voljeli intervenirati su sudovi, 21.6 posto anketiranih smatra pravosuđe i sudove dovoljno korumpiranima da su im ove grane prve u redu za veliko čišćenje.

Treće su na top-listi prioriteta političke stranke u čemu se prosječan statistički Hrvat donekle razlikuje do građanina svijeta budući da su stanovnicima 33 od spomenutih 47 zemalja političke partije mjesto s najviše generirane korupcije. Među takvima je 58 posto Argentinaca ili 40 posto Kanađana ili 51 posto Japanaca ili 39 posto Amerikanaca. Birajući ponuđena područja gdje bi po njima prvo trebala mesti antikorupcijska metla samo 0.4 posto anketiranih u Hrvatskoj navelo je carinu, 12 posto misli da je sistem licenciranja u privredi vrijedan pažnje, policija je prva na redu za 4.9 posto a porezni sustav za 2.5 posto građana.

Hrvati spadaju i među najveće optimiste jer većina sudionika ankete očekuje da će se u dolazeće tri godine korupcija smanjivati. Prema tome, svijet bi u prosjeku volio eliminirati korupciju iz političkih stranaka, a Hrvatska iz zdravstva.

Zemlja u kojoj se građani najviše tuže na utjecaj korupcije u svakodnevnom životu je Bosna i Hercegovina, anketirani građani su uvjereni da krupcija ima veoma visok utjecaj i na osobni te obiteljski život, na politku i na privredu.

XS
SM
MD
LG