Linkovi

Stopa nezaposlenosti u SAD-u najviša u posljednjih devet godina (4/7/03) - 2003-07-03


Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama popela se u lipnju na 6.4 posto, odnosno na najveću razinu u više od devet godina. Prema najnovijim podacima Ministarstva rada, u lipnju je zatvoreno 30 tisuća radnih mjesta, uglavnom u industrijskom sektoru. Radi se o najvećem jednomjesečnom porastu nezaposlenosti od terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001.

U protekla tri mjeseca, zatvoreno je gotovo ukupno milijun radnih mjesta. S obzirom da najnoviji ekonomski pokazatelji naznačuju da se gospodarstvo počinje oporavljati, porast nezaposlenosti neugodno je iznenadio ekonomiste. Među rijetkim privrednim granama u kojima se radnici još traže su zdravstvo i turizam.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da je predsjednik Bush zabrinut zbog najnovijeg porasta stope nezaposlenosti. Prema riječima glasnogovornika, predsjednik je zabrinut za svakog Amerikanca, koji želi raditi, ali ne može naći posao. Glasnogovornik je dodao da će nedavno usvojena smanjenja poreza pomoći u oživljavanju gospodarstva.

XS
SM
MD
LG