Linkovi

Do 25 milijuna dolara za hvatanje Saddama Husseina (3/7/03) - 2003-07-03


Sjedinjene Države ponudile su nagradu u vrijednosti do 25 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do hvatanja Saddama Husseina, odnosno, za definitivni dokaz da je bivši irački čelnik mrtav.

Državni tajnik Colin Powel izjavio je da su američki dužnosnici dugo razmatrali moguće raspisivanje nagrade za hvatanje Sadama Huseina, no da je on na tu ideju pristao danas, u interesu stabiliziranja političke i sigurnosne situacjie u Bagdadu i ostatku Iraka.

"Smatramo da je važno učiniti sve što možemo da bismo utvrdili gdje se on nalazi, te da li je živ ili mrtav, kako bismo pomogli u stabiliziranju situacije i dali do znanja stanovnicima Bagdada da se on sigurno više neće vratiti. Raspisivanje nagrade samo je još jedno sredstvo za ostvarivanje tog cilja," kazao je gospodin Powell.

Nagrada za hvatanje Sadama Huseina raspisana je u okviru programa Državnog tajništva nazvanog "Rewards for Justice - Nagrade za pravdu", koji je pomogao u pronalaženju niza bjegunaca optuženih za ratne zločine na Balkanu i u središnjoj Africi. 25 milijuna dolara već je ranije ponuđeno za hvatanje terorističkog vođe Osame bin Ladena, a za Radovana Karadžića State Department je ponudio do pet milijuna dolara.

Podatke o nagradi raspisanoj za hvatanje Sadama Huseina možete pronaći na web stranicama programa Nagrade za pravdu.

XS
SM
MD
LG