Linkovi

Bush: U Iraku neće biti povratka tiraniji (2/7/03) - 2003-07-02


Predsjednik George Bush je izjavio da je potrebno da američke snage još neko vrijeme ostanu u Iraku kako bi se - kako je rekao - suprostavile prijetnjama slobodi. Ovo je američki predsjednik izjavio na svečanosti obilježavanja tridesete godišnjice prestanka obvezatne vojne službe u Sjedinjenim Državama.

Prostorija je bila ispunjena vojnim osobljem, međutim, predsjednikova poruka bila je upućena američkoj javnosti. Pokušao je pružiti uvjeravanja zemlji u trenucima kad se američki i britanski gubici u Iraku gomilaju.

Američki je predsjednik izjavio da snage koalicije moraju ostati u zemlji kako bi se suprostavile – po njegovim riječima – "neprijateljima slobode". "Pljačkanja i sporadično nasilje koje je počelo odmah nakon rata i dalje ostaje izazov u nekim područjima. Najveći izazov dolazi od stranke Baath i djelatnika službi sigurnosti koji će učiniti sve da bi se natrag vratile na vlast i povratile svoje privilegije."

Predsjednik je obećao da neće doći do povratka na tiraniju, a oni koji prijete miru i stabilnosti u Iraku bit će sučeljeni s propašću, baš kao i režim kojem su nekoć služili. Amerčki je predsjednik napomenuo da će na sve napade na američke snage biti odgovoreno odlučnom silom i da će američki vojnici u Iraku ostati sve dok sloboda ne uhvati čvrsti temelj.

XS
SM
MD
LG