Linkovi

Pakistan poduzima akcije protiv terorista (2/7/03) - 2003-07-02


Pakistanska policija uhitila je pet članova terorističke grupe Lashkar-e-Jhangvi, medju kojima je bio i njen regionalni čelnik. Glasnogovornik policije je izjavio da su teroristi imali listu uglednih pakistanskih šiitskih muslimana koji su trebali biti ubijeni.

Lashkar-e-Jhangvi je teroristički izdanak ekstremistričke grupe sunitskih muslimana Sipah-i-Sahaba. Lashkar-e-Jhangvi napada kršćane i šiitske muslimane. Povezan je s al-Qaidom i zbačenim talibanskim režimom u Afganistanu. Teroristi Lashkar-e-Jhangvi pokušali su ubiti bivšeg premijera Punjaba te njegovog brata u siječnju 1999. godine. Ta grupa je podmetala bombe u autobuse i kršćanske crkve, ubijala pakistanske policijske časnike te je povezana s ubojstvom nekoliko američkih državljana, uključujući i novinara Wall Street Journala Daniela Pearla, u siječnju 2002. godine.

Uhićenje petorice članova ove grupe novi je dokaz pakistanske odlučnosti u borbi protiv terorizma, rekao je predsjednik Bush: "I Sjedinjenim Državama i Pakistanu prijeti globalni terorizam, i mi smo ga odlučni pobijediti. Od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, Pakistan je uhitio više od pet stotina terorista al-Qaide i talibana."

Pakistanski predsjednik Pervez Musharaf izjavio je da Pakistan neće biti utočište al-Qaidi i drugim terorističkim grupama. “Gnušamo se terorizma u svim njegovim oblicima i pojavama” rekao je on. “Nema cilja koji može opravdati ili promicati terorizmom. Pakistan ide protiv terorizma zbog svog nacionalnog interesa.” ... U tom nastojanju, Pakistan ima punu suradju i podršku Sjedinjenih Država. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush: “polako ali sigurno,uništavamo terorističke mreže. Mi ćemo nastaviti potjeru – bez obzira koliko ona potrajala.”

XS
SM
MD
LG