Linkovi

Italija na čelu Europske unije (1/7/03) - 2003-07-01


Italija je danas stupila na čelo rotirajućeg predsjedništva Europske unije. Mnogi smatraju da će time nastupiti prilično teško razdoblje. Razlog zabrinutosti je kontroverzni talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Berlusconi - najbogatiji Talijan, uspješan menadžer, sklon gafovima koji ima problema sa zakonom

Osebujni i nepredvidljivi talijanski čelnik nema mnogo toga zajedničkog s drugim europskim šefovima država i vlada. Gospodin Berlusconi je milijarder, najbogatiji čovjek u Italiji, koji se relativno kasno u životu počeo baviti politikom. Osnovao je vlastitu stranku i izabran je na dužnost premijera kao uspješan menadžer, koji je obećao da će Italiju voditi kao što vodi svoje medijsko carstvo. Talijanski je premijer također sklon gafovima. Krajem 2001. je, primjerice, izjavio da je zapadna civilizacija superiorna islamskoj. U novije dane, europski tisak dovodi u sumnju sposobnost gospodina Berlusconija da predvodi Europu tijekom sljedećih šest mjeseci.

Najčešće se, kao izvor briga, spominju njegovi problemi sa zakonom. Gospodin Berlusconi, čija stranka ima većinu parlamentu, početkom je ovoga mjeseca, uspio postići usvajanje zakona koji mu daje imunitet pred tužbama dok je na dužnosti premijera. Optužnica ga tereti da je tijekom osamdesetih potkupljivao suce da bi utjecao na prodaju jednog državnog prehrambenog konglomerata. Tu su i navodi o sukobu interesa. Kako premijer može, pitaju se njegovi kritičari, zadržati svoje poslovne interese, posebno vlasništvo nad najvećom talijanskom privatnom televizijskom mrežom i ujedno obnašati dužnost šefa vlade? Mnoge smeta i njegova tendencija da sve radi na svoju ruku, čak i ako to ide protiv pravila Europske unije. Najnoviji primjer za to je njegov nedavni posjet Srednjem istoku, tijekom kojega se susreo samo s izraelskim premijerom, oglušujući se tako na sporazum Europske unije o održavanju kontakta i s palestinskim čelnikom. Franco Venturini, komentator milanskog lista "Corriere della Sera", kaže da, unatoč kritikama Europljana, treba se strpiti i dopustiti gospodinu Berlusconiju da u ključnim mjesecima koji predstoje vodi Italiju i predsjedava Europskom unijom:

"Nije sada važno da li nam se sviđa njegov stil. Važno je da učini ono što treba učiniti i postigne rezultate."

Pred Italijom doista stoji šest mjeseci punih događaja. Tu su rokovi za usuglašavanje prvog Ustava Europske unije te ambiciozni planovi za pokretanje europskog gospodarskog rasta investiranjem milijardi dolara u infrastrukturne projekte. Gospodin Venturini ističe da je talijanski premijer također odlučan popraviti odnose Europske unije sa Sjedinjenim Državama."Berlusconi je vrlo pro-američki čelnik. Tijekom rata u Iraku, pa i prije i poslije rata, između Europljana i Amerikanaca bilo je dosta razilaženja, no sada postoji snažna politička volja da se odnosi poprave."

No, dok se gospodin Berlusconi bude koncentrirao na europska pitanja, talijanska oporba će, kako najavljuje, na njega i dalje vršiti pritisak na domaćem planu. Neki zastupnici najavljuju da će tražiti poništavanje zakona o imunitetu. Sud u Milanu već je zatražio od Vrhovnog suda Italije da se izjasni o legalnosti imuniteta gospodina Berlusconija. U Bruxellesu, dužnosnike Europske unije zanima kako će se konzervativni talijanski premijer, na čelu Europskog vijeća ministara, slagati sa svojim političkim suparnikom, socijal-demokratom Romanom Prodijem, koji predsjedava Europskom komisijom. Talijanski i europski mediji stoga će pažljivo pratiti moguće znakove sukoba u mjesecima koji dolaze.

XS
SM
MD
LG