Linkovi

Propali pregovori AFCO-a i grada Splita (2/7/03) - 2003-07-01


Nakon dugih pregovora između grada Splita i američke grupacije AFCO koja je

namjeravala u gradskoj luci uložiti 500 milijuna dolara za izgradnju hotelsko-turisti?kih sadržaja - razgovori do sada nisu urodili plodom. Splitsko će poglavarstvo

prema odluci Gradskog vijeća uskoro raspisati međunarodni natječaj za odabir investitora za projekt Gradska luka u Splitu te angažirati konzultantsku tvrtku koja će predstavljati poglavarstvo u kontaktu s budućim investitorima.

Pod konzultantskim uslugama pri realizaciji projekta Gradska luka razumijeva se između ostalog izrada ekološke , prometne i studije turističkog razvoja kao i urbanističko arhitektonska te investicijska studija. Na sjednici splitskog Gradskog vijeća u utorak, vijećnici su upoznati sa pismom što ga je Richard Weidel, dopredsjednik američke kompanije AFCO uputio hrvatskom predsjedniku Stipi Mesiću, zamjeniku premijera hrvatske Vlade Goranu Graniću, članovima Gradskog Vijeća Splita od kojih traži da se zauzmu za nastavak pregovora te i splitskom gradonačelniku Slobodanu Berošu. Pismo je Weidel poslao 13. svibnja ove godine, a splitski ga je gradonačelnik predstavio vijećnicima u Gradskom Vijeću tek danas.

AFCO najavljuje mogućnost traženja odštete

U pismu dopredsjednik AFCO-a Weidel izražava žaljenje što pregovori nisu realizirani do kraja te gradonačelniku Splita Berošu predbacuje samovoljni prekid pregovora. Weidel je u pismu najavio i mogučnost traženja odštete zbog intelektualnog vlasništva nad elementima predstavljenog projekta glede aspekata planiranja, dizajna, organizacijskih i pravnih poslova, čiji bi dijelovi mogli biti korišteni kao obrazac nekih drugih ponuđača u najavljenom skorašnjem natječaju

za projekt Gradska luka. AFCO u pismu navodi kako grad Split nema odgovarajuća pravna sredstva ni osoblje koje bi moglo voditi međunarodno nadmetanje za natječaj projekta Gradska luka što je u raspravi iznenadilo gradske vijećnike. Stoga se AFCO u pismu založio za nastavak neposrednih pregovora bez treće strane. Gradski vijećnici pitali su najviše hoće li budući natječaj otežati ili olakšati položaj grada u odnosu na AFCO i njegovu možebitnu tužbu. Tko će snositi odgovornost ukoliko se nekim slučajem izgubi spor sa bivšim američkim partnerom i kakvu pravnu snagu imaju eventualni potpisani ugovori.

Gradonačelnik Splita Slobodan Beroš kaže za Glas Amerike da je pismo predstavio Gradskom vijeću sa zakašnjenjem prema naputcima ekspertne skupine i dodaje da i splitsko javno mnijenje kao i stručnjaci iz više područja nisu bili za AFCO-v projekt. Beroš nadodaje kako prema AFCO-u ima pozitivan stav, a o mogućoj tužbi američke kompanije podsjeća da je to stvar poslovne odluke. Jedan od idućih koraka čelnika Splita je raspisivanje međunarodnog natječaja za sudjelovanje u projektu Gradska luka. O tome Slobodan Beroš kaže :

“ AFCO ima jednake šanse kao i drugi na međunarodnom natječaju. U AFCO-u su rekli da će biti najbolji ponuđači na tom natječaju i ja očekujem to od njih. A što s tiče samog odnosa grada prema AFCO-u, mi smo potpisali pismo razumijevanja gdje u jednom od članaka teksta piše da, ukoliko se dvije strane ne sporazume, tada pregovarači

izlaze iz pregovora svatko sa svojim troškovima i tu je sve čisto, bar što se mene tiče i što se tiče grada ”, tvrdi gradonačelnik Splita.

XS
SM
MD
LG