Linkovi

WP: Članak 98. doveo mnoge male zemlje u nezavidan položaj (1/7/03) - 2003-07-01


Iz "Washington Posta" izdvajamo članak o noćašnjem isticanju roka za potpisivanje ugovora o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu. Kako piše "Post", ovaj američki zahtjev doveo je mnoge male zemlje u nezavidnu situaciju. Kao primjer spomenuta je i Hrvatska. "Pred Hrvatskom je složeni problem", kazao je "Postu" jedan hrvatski diplomat. Hrvatska se vlada nalazi pred izborima. "Potpisivanje Članka 98 dalo bi signal glasačima da se vlada vodi dvostrukim standardima," izjavio je za washingtonski dnevnik hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić. Prema njegovim procjenama, Hrvatska bi, zbog nepotpisivanja, mogla izgubiti od 5 do 15 milijuna dolara u vojnoj opremi.

Ipak, prema pisanju "Washington Posta", prvi učinci isteka roka za sada su ograničeni. Do kraja proračunske godine ostala su još tri mjeseca i većina sredstava već je potrošena. Glasnogovornik State Departmenta kazao je da 35 zemalja, koje još nisu potpisale sporazum i nemaju automatsko izuzeće, nije još uvijek potrošilo 63 milijuna i 900 tisuća dolara sredstava izdvojenih za vojnu opremu. Isto tako, još je uvijek neutrošeno 613 tisuća dolara predviđenih za obuku. No, s obzirom da je tek 50 zemalja pristalo na američki zahtjev, Washington upućuje suptilne znakove da će se pregovori nastaviti. "Naša veleposlanstva i pregovaračke ekipe spremne su raditi sa zainteresiranim vladama", poručio je State Department.

"Christian Science Monitor" pod naslovom "Iračani počinju prihvaćati američku nazočnost" piše da su najnovije američke operacije pokazale da se Iračani – unatoč nizu smrtonosnih napada na američke vojnike – polako mire s američkom okupacijom. "Monitor" podsjeća također na nedavnu anketu, koja je pokazala da gotovo dvije trećine stanovnika Bagdada želi da američke snage ostanu u Iraku sve dok se ne uspostavi zadovoljavajuća sigurnosna situacija, te da ih samo 17 posto želi da se Amerikanci odmah povuku.

Vojnici u Bagdadu ocjenjuju da oko 80 posto Iračana sada prihvaća njihovu prisutnost, te da im probleme zadaje samo nekoliko stotina Sadamovih lojalista. Ipak, sami Iračani u razgovorima s novinarima upozoravaju da su Amerikanci, kojima duguju zahvalnost zbog uklanjanja Sadama, ipak okupatori, koji se trebaju povući kada oforme iračku vladu.

Još se jednom vraćamo "Washington Postu", koji se jutros bavi i prodajom osobnih podataka o korisnicima web stranica pojedinih kompanija. Mnoge tvrtke, koje posluju putem Interneta, preprodaju elektronske adrese i druge podatke o svojim korisnicima, unatoč obećanjima da su ti podaci zaštićeni i da nikada neće biti prodani trećoj strani.

Ipak, kako piše washingtonski dnevnik, mnoge su kompanije doskočile vlastitim obećanjima, pa tako, umjesto da podatke prodaju, jednostavno ih iznajmljuju firmama koje se bave masovnim marketingom. Liste korisnika ne iznajmljuju samo razni prodavači, već i časopisi, profesionalne organizacije, pa i dobrotvorna društva. Cijena – oko stotinu dolara za tisuću imena.

XS
SM
MD
LG