Linkovi

Najbolji kvartalni rezultati newyorške burze u zadnje četiri godine (2/7/03) - 2003-07-01


Newyorška burza zabilježila je u upravo završenom tromjesečju najbolje rezultate od kraja 1998.godine. Upravo objavljeni podaci za razdoblje od travnja do kraja lipnja predstavljaju najveće ohrabrenje otkako je dugotrajni trend pojeftinjenja dionica započeo u 2000. godini. U tri protekla mjeseca najreprezentativniji pokazatelj Standard & Poor 500 zabilježio je porast vrijednosti od 14.9 posto, što je – od Drugog svjetskog rata do danas – osmi po veličini kvartalni skok cijena S&P-a. Što se Dow Jones-a i tehnološkog Nasdaq-a tiče, oni su u proteklom tromjesečju dostigli najveću vrijednost od kraja 2001.godine.

Svodeći račune za proteklo razdoblje, New York Times bilježi da je čak 470 od ukupno 500 kompanija obuhvaćenih pokazateljem Standard & Poor zabilježilo rast vrijednosti dionica. Promatrano po industrijskim sektorima, svih deset ih je uknjižilo poskupljenje dionica. Tako široki spektar poskupljenja dionica ulijeva povjerenje ulagača – ocjenjuje newyorški list i dodaje da se mnogi vraćaju na burzu, vjerujući da će trend rasta vrijednosti dionica biti nastavljen.

Neki analitičari tumače oživljavanje burze kao znak jačanja gospodarstva, ukazujući na 12.4 posto rasta vrijednosti Dow Jonesa i 21 posto rasta vrijednosti Nasdaq-ovih dionica. Ima, pak i skeptika koji podsjećaju da je sličnih znakova oživljavanja već bilo u zadnje dvije i pol godine koje su – gledano u cjelini – obilježene kretanjem “nizbrdo”. (IK)

XS
SM
MD
LG