Linkovi

Utjecaj šiitskog svećenstva na razvoj situacije u Iraku (30/6/03) - 2003-06-30


"Washington Post" na naslovnici se bavi utjecajem šiitskog svećenstva na razvoj situacije u Iraku. U sjeni sve dubljeg nezadovoljstva i jačanja gerilskog rata, šiitski svećenici podijeljeni su u nekoliko "logora", od kojih se svaki počinje angažirati u političkom životu i boriti za prestiž, legitimitet, a na koncu – i vlast.

Neki svećenici okrenuli su se, piše washingtonski dnevnik, novom stilu politike koji počinje od najnižih razina društva, a nudi Iračanima alternativu prihvatljiviju od američke okupacije. Većina svećenika ne vjeruje u američke dobre namjere i strahuje od uvoza zapadnog potrošačkog mentaliteta. No rijetki među njima zagovaraju islamsku republiku. Debata koja se trenutno vodi među svećenicima mogla bi na kraju dati odgovor na pitanje – gdje će Iračani povući granicu između svjetovnog i vjerskog – piše "Washington Post".

Iz "New York Timesa" izdvajamo jednu domaću temu. Pripremajući se za sljedeće predsjedničke izbore u 2004, predsjednik Bush posvećuje posebnu pažnju čelnicima konzervativnog krila svoje Republikanske stranke – piše njujorški dnevnik. Nastojanja predsjednika Busha da zadovolji konzervativce, pogotovo po pitanjima kao što su smanjenje poreza, ograničavanje prava na pobačaj i odlučna vanjska politika, donijela su mu veliko povjerenje konzervativaca.

To će mu pak, ocjenjuju političari, omogućiti da u predizbornoj kampanji "nekažnjeno" zauzme ponešto umjerenije stavove. Njegova popularnost među konzervativcima dovela ga je pred izbore u daleko bolji položaj od položaja u kojem se nalazio njegov otac pred njegovu na kraju neuspješnu utrku za drugi mandat 1992 – piše "New York Times".

I za kraj izdvojimo članak iz "Christian Science Monitora" o sve većem utjecaju mladih kupaca na dizajn automobila. Primjerice, Toyota pokušava privući mlade svojim novim modelom Scion – koncept – vozilom koje izgleda kao kombinacija terenca i sportskog automobila. U utrku za mladu "generaciju Y", koja obuhvaća oko 60 milijuna Amerikanaca, uključili su se i drugi proizvođači automobila. Svi, naime shvaćaju da, žele li opstati, moraju kod mladih kupaca razviti privrženost njihovoj marki. Zato su novi automobili namijenjeni upravo oku mladih, iako cijenom bolje odgovaraju dubljem džepu starijih kupaca – zaključuje "Christian Science Monitor".

XS
SM
MD
LG