Linkovi

Amerika ne troši dovoljno na 'prvu liniju obrane' (30/6/03) - 2003-06-30


Skupina stručnjaka za nacionalnu sigurnost, okupljena u Vijeću za vanjsku politiku, tvrdi da Sjedinjene Države ne troše dovoljno novca na pripremu policije, vatrogasaca i medicinskog osoblja kako bi se mogli nositi s većim terorističkim napadom. Po mišljenju ovih stručnjaka, situacija je opasna zbog toga što osoblju koje bi prvo trebalo izići na mjesto takvog eventualnog napada nedostaju sredstva za obavljanje posla. Javlja Paula Wolfson.

Stručnjaci su mjesecima proučavali potrebe profesionalnog osoblja koje prvo izlazi na mjesto nekog incidenta. U svom završnom izvješću navode da djelatnici nacionalnih hitnih i izvanrednih službi treba daleko više novca za opremu i obuku. Bivši senator Warren Rudman, koji je imao vodeću ulogu u pripremanju ovog izvješća, je izjavio: "Ovo je nacionalna kriza. Ovo je pitanje domovinske sigurnosti. Ovo je pitanje zaštite Amerikanaca od nezamislivih užasa."

Ovaj republikanac iz savezne države New Hampshire izjavio je za televizijsku mrežu NBC da je riječ o pitanju koje nije "politički obojeno". Po njemu, svi razumiju da policajci, vatrogasci i djelatnici hitne pomoći trebaju podršku i cijelo pitanje treba imati veći prioritet negoli je imalo do sada.

Izvješće će službeno danas objaviti neovisna istraživačka organizacija Vijeće za vanjsku politiku. Projektom je upravljao Jamie Metzel, koji je tijekom istraživanja razgovarao s brojnim policajcima, vatrogascima i medicinskim osobljem diljem zemlje. "Neslužbeno nam je rečeno kako nemaju opremu koja im je potrebna da bi obavili posao, što od njih javnost očekuje" - rekao je gospodin Metzel.

Novo utemeljeno Ministarstvo domovinske sigurnosti i druge agencije savezne vlade namjeravaju tijekom sljedećih pet godina potrošiti oko 27 milijardi dolara za potrebe policije, vatrgasaca, hitne pomoći i drugih interventnih službi. Vijeće za vanjsku politku smatra taj iznos nedovoljnim, čak – kako se navodi - “opasno niskim” i smatra da bi ga trebalo povećati pet puta.

Glasnogovornik Ministarstva domovinske sigurnosti nastojao je umanjiti značenje ovog neovisnog izvješća, napomenuvši da je prijedlog za financiranjem ovih djelatnosti “u velikoj mjeri prenapuhan”. On je napomenuo da studija sadrži vrlo malo novih informacija, a da su mnoge preporuke Vijeća za vanjsku politiku već primjenjene.

XS
SM
MD
LG