Linkovi

Slučaj generala Gotovine bit će razriješen u idućih nekoliko tjedana? (1/7/03) - 2003-06-30


Goran Mikuličić već od ranije je vladin pravni savjetnik za odnose s haškim sudom a savjetovao je vladu u slučaju haške optužnice protiv preminulog generala Janka Bobetka. Zamolili smo Gorana Mikiličića da objasni što će biti njegov posao u slučaju optuženog generala Gotrovine:

“U ovom slučaju vlada je prepoznala neke zajedničke interese u državnopravnom smislu između politike Republike Hrvatske i obrane generala Gotovine. I zbog toga je vlada odlučila da eto tako imenuje jednu osobu, to sam ja u konkretnom slučaju, koja bi te interese neki način mogla koordinirati i artikulirati, i u odnosu prema van ali i u donosu unutar same strukture vlasti u Republici Hrvatskoj. Pri tome mislim na predsjednički ured i vladin ured.” – rekao je Mikuličić.

Odvjetnik Mikuličić objašnjava da njegov posao ne treba poistovjećivati s poslom Gotovininih privatnih branitelja.

“To je bitno različita situacija. Branitelji generala Gotovine zastupaju njegove interese i funkcioniraju kao njegovi odvjetnici. Ja ne zastupam interese generala Gotovine nego dajem određena prana mišljenja vladi povodom konkretnih događaja. Koji puta će to koincidirati a koji puta i neće. U svakom slučaju ja niti mogu niti ne želim utjecati na to kakova će biti strategija obrane generala Gotovine, koji će se konkretni potezi poduzimati, to ni u kom slučaju, to je njegovo autonomno pravo odnosno pravo, odnosno pravo njegovih branitelja.” – rekao je Mikuličić.

Vladinu odluku da imenuje pravnog savjetnika za slučaj Gotovina može se protumačiti kao znak da će se optuženi i odbjegli general ipak pojaviti pred haškim sudom. Upitan da li može potvrditi takve pretpostavke, vladin savjetnik za odnose s haškim sudom Goran Mikuličić je kazao: “Ja nemam nikakovih informacija o tome kakova je odluka generala Gotovine u smislu njegove predaje i stavljanja na raspolaganje pravosudnim tijelima. Ono što mogu reći to je da ta odluka leži isključivo i jedino unutar njegove strukture razmišljanja i njegovog odlučivanja. Nekavih naznaka, nekakvih “tipova” u tom smislu ja doista nemam i o tome ne mogu ništa govoriti”.

Visoki izvor iz hrvatske vlade koji je inzistirao da ostane anoniman u današnjem je razgovoru s novinarima međutim izjavio kako u vladi vjeruju da će slučaj bijega i skrivanja generala Gotovine biti razriješen u idućih nekoliko tjedana. Isti vladin izvor je iznio ocjenu da je nedavno svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha u haškom procesu protiv Slobodana Miloševića olakšalo poziciju generala Gotovine pred haškim sudom. Galbraithovo svjedočenje, kazao je novinarima visoki vladin dužnosnik, čini bezpredmetnim neke navode iz optužnice protiv Gotovine.

XS
SM
MD
LG