Linkovi

Poslijepodnevni odmor pomaže boljem pamćenju (1/7/03) - 2003-06-30


Iz gimnazijskih ili studentskih dana sjećamo se da je gradivo posebno bilo dobro upamćeno ako je neposredno iza učenja slijedilo 7 do 8 sati spavanja.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Harvard pokazuje da memoriranju materijala pomaže i kraće spavanje, recimo kratki poslijepodnevni odmor sa spavanjem, u trajanju od 90 minuta.

Istraživanje je izvedeno na sljedeći način: ispitanici, podijeljeni u tri sukupine, promatrali su na računalnim ekranima grafičke oblike, koji su se brzo izmjenjivali. Glavni je cilj bio upamtiti što više podataka vezanih uz prezentirani materijal.

Nakon deset sati, ispitanici su testirani u vezi memoriranih podataka i pokazalo se da je najviše upamtila skupina ispitanika koja je u međuvremenu "odspavala" svojih 90 minuta - u usporedbi sa skupinom ispitanika koja uopće nije spavala ili s onom koja je odspavala tek 60 minuta.

"Rezultati pokazuju da kraći odmor tijekom dana, nešto poput 'sieste' kakvu poznaju mnoge latinoameričke i mediteranske zemlje, utječe na efikanost memoriranja, te da može zamijeniti i cijeli, višesatni noćni odmor" - piše časopis Nature Neuroscience.

XS
SM
MD
LG