Linkovi

California na rubu bankrota ( 1/7 /03) - 2003-06-30


California – najmnogoljudnija američka savezna država, s jednom od najvećih ekonomija na svijetu, nalazi se na rubu financijske katastrofe. Naime, proračun za slijedeću godinu pokazuje rekordni deficit od 38 milijardi dolara i to unatoč činjenici što su mnogi programi koje financira vlada već srezani.

Ukoliko kalifornijske vlasti do sutra ne postignu kompromis o buđetu, zakon nalaže da se odmah mora početi sa smanjenjem ili čak eliminacijom mnogih programa: to znači da bi profesori s javnih sveučilišta mogli početi dobivati otkaze, da će se sukladno tome smanjiti broj predmeta koja se predaju na fakultetima, da će mnogi starački domovi morati zatvoriti svoja vrata, a usluge brojnih privatnih kompanija, koje imaju ugovore s vladom, bit će eliminirane. Oko 30 tisuća zaposlenih u vladinom sektoru već je počelo dobivati obavijest da bi uskoro mogli ostati bez posla, jer –Californija je na rubu bankrota!

Deficit Californie veći od budžeta svake pojedine savezne države, s iznimkom New Yorka

Izgledi da guverner Davis do sutra postigne kompromis sa zakonodavcima, kojim bi se izglasovao proračun za slijedeću godinu su skoro nikakvi. Naime, demokrati traže povišenje poreza, što republikanci nisu spremni čak niti razmatrati. Treba spomenuti da je kalifornijski deficit od 38 milijardi dolara veći od cjelokupnog budžete svake pojedine američke savezne države, s iznimkom New Yorka. 38 milijardi dolara predstavlja otprilike trećinu iznosa koji Californija godišnje troši. Valja također reći da je prije tri godine Californija imala proračunski suficit od 9 milijardi dolara. Smatra se da ovogodišnje financijske teškoće proizlaze iz mlitavog stanja američkog gospodarstva, što se posebno osjetilo u Silikonskoj dolini, koja predstavlja jednu od glavnih motora kalifornijskog gospodarstva. Inače, sveukupna ekonomija Californije iznosi bilijun i 300 milijardi dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG