Linkovi

Ponovno odgođeno lansiranje robotičke sonde Opportunity  (30/6/03) - 2003-06-29


Američka Agencija za svemirska istraživanja NASA sinoć je, po drugi put u posljednja 24 sata, odgodila lansiranje najnovije robotičke letjelice koja će istraživati Mars. Očekuje se da bi letjelica mogla biti lansiarana tijekom današnjeg dana.

Stručnjaci NASA-e tvrde da je razlog odgode - problem s materijalom za izolaciju, koji na nekoliko mjesta probija površinu letjelice.

Nova letjelica, nazvana "Opportunity" pridružit će se istovjetnoj letjelici za istraživanja Crvenog planeta, koju je NASA lansirala ranije ovoga mjeseca.

Obje sonde trebale bi stići do Marsa u siječnju sljedeće godine. Sletjet će na suprotnim stranama tog planeta i početi bilježiti svoje opservacije. Cilj ove misije jest utvrditi je li na Marsu voda postojala dovoljno dugo da bi se mogao održati život. Ranija su istraživanja pokazala da je na tom planetu nekada bilo vode. Nove letjelice imaju kotače i posebnu opremu za bušenje kamena i uzimanje uzoraka tla. Do sada su uspjela samo tri od ukupno devet pokušaja spuštanja svemirske sonde na površinu Marsa. Misije dvije nove sonde koštat će ukupno 800 milijuna dolara.

I Europa i Japan lansirali su ovoga mjeseca letjelice, koje će istraživati Mars. Znanstvenici žele iskoristiti rijetku priliku, kada Zemlja i Mars dolaze neuobičajeno blizu jedan drugome, jer to skraćuje dužinu putovanja do Marsa s uobičajenih devet na sedam mjeseci.

XS
SM
MD
LG