Linkovi

Uspostavljanje sigurnosti u Iraku (29/6/03) - 2003-06-29


Prošlo je deset tjedana otkako je u Iraku uklonjen režim Sadama Huseina. Otada se koalicija predvođena Sjedinjenim Državama koncentrirala na uspostavljanje sigurnosti. Irak je još uvijek opasno mjesto. Na koalicijske snage učestali su napadi, uključujući i ubojstvo šestorice britanskih vojnika u mjestu Majar al-Kabir na jugu Iraka 24. lipnja.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, «Opasni ostaci starog režima i dalje su mu lojalni. Oni, zajedno sa svojim terorističkim saveznicima, stoje iza smrtonosnih napada kojima je cilj ubijanje i zastrašivanje koalicijskih snaga i nedužnih Iračana.»

«Naša vojska poduzima odlučne akcije protiv ovih prijetnji. U operacijama «Peninsula Strike» i «Desert Scorpion», naše su snage napale lojaliste stranke Baath i terorističke organizacije. U Bagdadu, više od 28 tisuća američkih vojnika i pripadnika vojne policije čuvaju red i zakon i hvataju kriminalce. Također obučavamo Iračane da sami počnu čuvati red u svojim gradovima,» rekao je predsjednik.

Kao što je rekao civilni upravitelj Iraka Paul Bremer, «Uz pomoć Iračana, suprotstavili smo se pljačkanju i sabotažama, osigurali smo objekte od kritične važnosti i vratili na posao iračke policajce.» Nedavno jedne noći, rekao je veleposlanik Bremer, «dvije tisuće iračkih policajaca patroliralo je ulicama Bagdada zajedno s koalicijskim vojnicima. U roku od dva tjedna, počet ćemo primati vojnike u novu iračku vojsku, koja će – kad za to dođe vrijeme - početi čuvati iračke granice. Danas se Iračani osjećaju sigurnije kada napuštaju svoje domove, u Bagdadu su se vratile prometne gužve, a na ulicama trgovina cvjeta.»

Uspjeh u Iraku ovisi kako o javnoj sigurnosti, tako i o razvitku. Već su vraćene milijarde dolara koje je Iračanima oduzeo režim Sadama Huseina. Taj će novac biti upotrijebljen za obnovu. Irak ponovno prodaje naftu na svjetskom tržištu.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, «Pred narodom slobodnog Iraka stoji put pun velikih izazova. Ipak, na svakom koraku, Irak će uživati prijateljstvo i podršku Sjedinjenih Država.»

XS
SM
MD
LG