Linkovi

Atlanta, nekad i danas (29/6/03) - 2003-06-28


Jučer je u Atlanti, u saveznoj državi Georgija, pokopan Maynard Jackson, prvi Amerikanac afričkog podrijetla koji je, 1973. godine, postao gradonačelnik većeg grada na američkom Jugu.

Na komemoraciji Maynardu Jacksonu, 66, okupilo se više od pet tisuća ljudi. Među uzvanicima je bio i bivši predsjednik Bill Clinton.

Maynard Jackson je bio jedan od pionira američke urbane političke scene. Poznat je po tome što je u Atlanti, početkom sedamdesetih godina, uveo praksu da gradske vlasti moraju rezervirati određen broj ugovora za firme čiji su vlasnici pripadnici manjinskih skupina. Danas je ova praksa u Sjedinjenim Državama redovita, i na lokalnoj i na saveznoj razini.

Dnevnik New York Times piše o tome kako je smrt Maynarda Jacksona, ali i Lestera G. Maddoxa - bivšeg guvernera Georgije koji je bio zakleti neprijatelj miješanja rasa - koji je umro dan kasnije, "podsjetila naciju na ne tako davnu prošlost", pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća, kada je Georgija bila mjesto najžešćih borbi za građanska prava američkih Crnaca.

Lester G. Maddox, koji je preminuo u 87. godini života, postao je guverner Georgije 1966. godine, nakon što se "istakao" odbijanjem da u svojem restoranu ugosti crnce. Restoran je, po naređenju vlasti, morao uskoro zatvoriti, no njegova je politička karijera bila osigurana - podržali su ga u dva guvernerska mandata milijuni bijelaca koji su se na Jugu dugo protivili rasnoj integraciji.

Kako piše New York Times, današnja Atlanta, glavni grad Georgije, s pravom se diči izrijekom da su njezini stanovnici "odveć zaposleni da bi bilo koga mrzili". Međutim, službeno odavanje počasti bivšem gradonačelniku i bivšem guverneru - protivnicima iz burnih pedesetih i šezdesetih - dovelo je do manjeg prijepora. Naime, aktualni, republikanski guverner Georgije Sonny Perdue odlučio je da u znak počasti preminulom bivšem guverneru, segregacionistu Lesteru Maddoxu, zastava bude spuštena na pola koplja puna dva dana, a u znak počasti gradonačelniku Maynardu Jacksonu - samo jedan.

Odgovarajući na kritike, guverner Georgije odgovorio je da je postupio po zakonu.

XS
SM
MD
LG