Linkovi

Američka vlada se neće služiti mučenjem kao istražnom tehnikom u ratu protiv terorizma (28/6/03) - 2003-06-28


Organizacije za zaštitu ljudskih prava pozdravile su obećanje američke administracije da osobe pritvorene u okviru rata protiv terora neće biti mučene.

U zajedničkoj izjavi Amnesty Internationala, Human Rights Watcha i drugih srodnih organizacija ovo se obećanje naziva “nedvosmislenim odbacivanjem tehnika ispitivanja koje se smatraju okrutnima”.

Glavni odvjetnik američkog ministarstva obrane William Haynes prošloga je tjedna napisao da sva ispitivanja, bez obzira na to gdje se provode, moraju biti u skladu s američkim zakonima koji zabranjuju okrutan i ponižavajući odnos prema ispitaniku. U pismu se također upozorava da će se slučajevi mogućeg kršenja tih propisa od strane američkog osoblja istraživati i, po potrebi, kažnjavati.

Pojedinosti pisma gospodina Haynesa prenijeli su američki mediji i organizacije za zaštitu ljudskih prava, s obzirom da je administracija time po prvi puta istupila s tako eksplicitnom izjavom po pitanju mučenja.

Pismo je objavljeno nakon što su organizacije za zaštitu ljudskih prava i članovi Kongresa u više navrata kritizirali istražni postupak prema osobama pritvorenim u okviru rata protiv terorizma.

Dnevnik Washington Post je nedavno objavio niz članaka o navodnom kršenju prava pritvorenika u američkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, te u bazi Bagram u Afganistanu.

Predsjednik Bush je ovoga tjedna osudio uporabu mučenja i obećao da će Sjedinjene Države svojim primjerom predvoditi svijet u nastojanjima da se mučenje kao istražna metoda iskorijeni.

XS
SM
MD
LG