Linkovi

Hrana i biotehnologija (28/6/03) - 2003-06-28


Jedno od glavnih dostignuća moderne poljoprivrede je uporaba znanstvenih metoda, uključujući i genetski inžinjering, kako bi se poboljšale ili stvorile nove sorte glavnih usjeva, poput kukuruza, pšenice i soje.

Biotehnologija farmerima omogućuje da povećaju urod usjeva i prehrane više ljudi uz manje troškove. Znanstvenici koriste biotehnologiju i za određivanje točnog gena koji bi pomogao da se pšenica uzgaja na milijunima hektara tla širom svijeta, koje se sada smatra neprikladnim za sjetvu. Biotehnologiju se može koristiti i za stvaranje gentskih promjena u usjevima koji ih čine neprivlačnima za štetnike. Uzgoj usjeva nastalih bioinžinjeringom smanjuje potrebu za pesticidima, koji zagađuju vodu i tlo, a čak mogu i škoditi poljodjelcima.

Usjevi modificirani bioinžinjeringom u Sjedinjenim se Državama potpuno sigurno koriste otkako su prvi puta uzgajani, 1996. godine. Danas, u Sjedinjenim Državama, 75 posto soje, kao i više od trećine kukuruza, čine sorte modificirane bio-inžinjeringom. Genetski modificirani kukuruz uzgaja se u Argentini, Južnoj Africi, Filipinima, te u nekim zemljama članicama Europske Unije.

Međutim, kako je rekao predsjednik George W. Bush, "prednosti biotehnologije tek trebaju stići do zemalja u razvoju u Africi i drugim dijelovima svijeta, gdje su takve inovacije najpotrebnije. "Rukovodeći se neosnovanim i neznanstvenim strahovima, mnoge europske vlade blokirale su uvoz novih biotehnološki modificiranim usjeva. Zbog takvih umjetnih prepreka, mnoge afričke zemlje odbijaju investicije u biotehnologiju, zabrinute da bi njihovi proizvodi mogli biti isključeni d važnih europskih tržišta. U ime kontinenta kojemu prijeti glad, pozivam europske vlade da okončaju svoje protivljenje bio trehnologiji."

Ogromna većina znanstvenika, iz čitavog svijeta, kaže da je biotehnološki moficirana hrana potpuno zdrava. Ustvari, dugogodišnja istraživanja pokazuju da je takva hrana jednako sigurna kao i tradicionalne sorte usjeva. Kada bi bilo bilo kakvih dokaza da takva hrana predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje, ona uopća ne bi ni bila na tržištu."

Američki farmeri i potrošači prihvaćaju prednosti biotehnologije. Kao što je rekao predsjednik Bush, "Moramo promicati širenje sigurne i učinkovite biotehnologije kako bismo pobijedili u globalnom ratu protiv gladi."

XS
SM
MD
LG