Linkovi

New Hampshire voli slobodu i - motore (28/6/03) - 2003-06-27


Po najnovijim statistikama, država New Hampshire ima najveći broj motorkotača po broju stanovnika u Sjedinejnim Državama – objavljuje Odbor industrije motorkotača. Ta činjenica začuđuje jš i više, uzme li se u obzir da velik dio godine u toj državi vladaju hladni vremenski uvjeti.

Na sto stanovnika New Hampshira odlazi 5.7 motorkotača – što je više nego bilo gdje u zemlji. Od preostalih 49 američkih saveznih država, jedino su Idaho i Wyoming blizu, s 4 motora na stotinu stanovnika.

Prekrasno sunčano poslijepodne na Glavnoj ulici, u Concordu , glavnom gradu New Hampshira. Unutar nekoliko minuta, desetak motora ležerno prolaze pokraj nas – moćni i teški Harlyji, sportski motori, antikni motori u odličnom stanju, nekoliko mopeda. Vidljivo je da plijene pozornost prolaznika. S elegantnim šeširom, pomno odabranim da pristaje uz haljinu, brižno njegovana i namazana lica, Marie Keller ne izgleda kao stereotipična vlasnica motora. Međutim, evo što nam kaže: "Zapravo, imamo ih tri: Nortona – jedan stari engleski motor, BMWa, te staru Hondu 650. Često se vozimo cestama New Hampshira, pogotovo tijekom tjedna, kako bismo izbjegli gužve."

Sprega motora i ideje o slobodi

Ovo može naoko čuditi, s obzirom da su ruralne ceste New Hampshira dobar dio godine zamrznute. No, ova savezna američka država i njeni građani vole se hvaliti da su samovoljan svat. Evo što nam kaže "biker" Doug Sally: "Naši zakoni ne nalažu obvezatnu uporabu kacige, tako da je osjećaj slobode koju doživljavate u vožnji još veći. Mnogi ljudi ovdje voze bez kacige – znamo da to nije najpametniji izbor koji možete učiniti, ali je izbor. Vaš vlastiti izbor, što znači da možete birati – i to je ono što čini New Hampshire tako posebnim mjestom. " Doug Sally kruži ulicama Concorda. Jedna od njih se zove Freedom Cycle --- krug Slobode. Sloboda općenito, sloboda izbora i individualnost je nešto prema čemu stanovnici New Hampshirea imaju skoro romantičan odnos. Na koncu – moto njihove države, urezan i na automobilskim registarskim tablicama je "Live free or die" - živi slobodan ili umri!

Ponovno Doug Sally: "Jasno i glasno: Živi slobodan ili umri. Tako misle motociklisti. Kao najzadrtiji kauboji. Stari Jenkiji vole biti slobodni, ne žele da im se govori što smiju, a što ne smiju. Dakle, kad si na motoru, tada si sam, sam sa sobom. Krećeš se svijetom upravo onako kako se želiš kretati, kako ti to hoćeš. Da, ovo je New Hamsphire, ovdje čak imamo pravo biti i glupi, ako to želimo."

Lakonia Bike Week - najstarije okupljanje motociklista u SAD

U mjestu Lakonia svake se godine održava motociklističko okupljanje, koje traje tjedan dana. Sve što se ovdje dogadja ima veze s motorima: cross-country motori, utrke, razna natjecanja, izložbe i naravno – partiji. Tijekom Motociklističkog tjedna, ovo pitureskno ljetovalište na obali jezera postaje poput parkirališta za motore, gdje su Harley Davidsoni parkirani jedan do drugog duž čitave promenade. Mnogi lokalni biznisi sudjeluju u ovoj proslavi. U restoranima se podižu pozornice, na livadama niču šatori, dovode se sponzori, organiziraju koncerti. Lakonia Bike week –motociklistički tjedan najstarije je okupljanje motociklista u Sjedinjenim Državama.

Razbiti predrasude o bikerima

I dok je stereotipna zamisao o motociklistima ona o prljavim, zapuštenim, raščupanim i glasnim nasilnicima, koji, od glave do pete obučeni u kožu divljaju i ometaju promet svojim Harleyima, lokalni biznismeni tvrde da je realnost znatno drugačija. Mnogi bikeri na Motociklističkom tjednu u Lakoniji su odvjetnici, liječnici, inženjeri. Pa što onda ako su obučeni u kožu? I zaista, nakon nekog vremena, čovjek se u ovom okruženju počne pitati zašto se vozi na četiri kotača, zatvorena krova, kad bi mogao elegantno kliziti na dva kotača, uživati u panorami zelenih brežuljaka, udisati mirise krajolika i stopiti se s nepreglednim miljama zavojitih cesta koje nas vode do doma.

XS
SM
MD
LG