Linkovi

Ruska vlada zatvorila postaju TVS (27/6/03) - 2003-06-27


Ruska vlada zatvorila je i posljednju rusku neovisnu televizijsku postaju koja je imala domet veći od regionalnog. Zamijenjena je jednim sportskim televizijskim kanalom. Rusko ministarstvo informacija tvrdi da je televizijska postaja TVS zatvorena zbog problema s financiranjem i upravljanjem. Medjutim, to su isti razlozi koji su dati kada je ruska vlada zatvorila dvije neovisne televizijske postaje koje su prethodile TVS-u. Stvarni razlog zatvaranja televizijskih postaja možda ima veze s činjenicom da su sve tri spomenute televizijske postaje otvoreno kritizirale vladu predsjednika Vladimira Putina.

Tijekom 2002. godine, rusko ministarstvo informacija povuklo je dozvolu za rad neovisne televizijske postaje TV-6. Tijekom 2001. godine, plinski monopol pod kontrolom države “Gazprom” dobio je dopuštenje da preuzme neovisnu televizijsku mrežu NTV. Ovi potezi su, čini se, dio ustaljenog postupka ruske vlade kojim ušutkava neovisne medije, rekao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva Philip Reeker. "Činjenica je da je ova televizijska postaja, TVS, emitirala izjave nekih od najglasnijih kritičara, a u vezi s ranijim spomenutim potezima, odnosno zatvaranjem televizijskih postaja NTV, i TV-6 – nazire se mogućnost da se radi o političkoj motivaciji".

Sve ruske televizijske postaje koje se mogu gledati dilje zemlje, sada su pod kontrolom ruske vlade. Zbog toga je neovisnim kandidatima možda teško doći do ravnopravne zastupljenosti u medjima kojima upravlja država. Kako je to rekao Aleksej Venediktov, glavni i odgovorni urednik neovisne radio postaje Eho Moskvij: “Izgleda kao da su svi kandidati isključeni iz predizborne kampanje, osim jednoga. ... Niti jedno suvremeno društvo ne može napredovati bez slobodnog protoka informacija, kako je to jasno rekao glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker. "Mi i dalje vrlo snažno vjerujemo da da razvoj i zaštita neovisnih medija predstavljaju ključni čimbenik za nastavak ruskog političkog i ekonomskog razvoja".

Budućnost slobodne Rusije ovisi o sposobnosti medija da izvijeste – bilo da se radi o dobrim ili o lošim vijestima – te da to čine neovisno od vlade. Ta sposobnost, barem kada se radi o nacionalnoj televiziji, u Rusiji je sada izgubljena.

XS
SM
MD
LG