Linkovi

Laserom do biopsije bez skalpela (27/6/03) - 2003-06-27


Biopsija normalno može potrajati i do nekoliko dana: uzorak tkiva treba izdvojiti, fiksirati, rezati, obojati kemijskim reagensima i, konačno, pod mikroskopom, treba ga interpretirati patolog.

Nova metoda koja se temelji na uporabi lasera mogla bi patolozima omogućiti da vrše momentalne biopsije u živom tkivu, ubrzavajući tako taj značajan postupak. Doduše, ta metoda zasad još ne vidi duboko u tkiva, ali zato daje slike s rezolucijom veličine jedne stanice.

U pozadini nove metode je sposobnost nekih molekula u životinjskim i ljudskom organizmu da čine isto ono što planktoni i krijesnice čine na površini tijela - svijetle! Uz odgovarajući podražaj, neki sastojci stanica i vezivnog tkiva mogu proizvesti luminiscenciju. Neke aminokiseline, - primjerice, triptofan -, kao i bazični građevni element vezivnog tkiva, kolagen, otpuštaju svjetlost točno određenih valnih dužina kada ih pogodi intenzivni snop određenog laserskog svjetla.

Metodu razrađuje ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Cornell, na čelu s Wattom W. Webbom, profesorom primijenjene fizike. Znanstvenici kažu da je osnovna prednost nove metode to da pruža šansu za momentalnu patološku obradu, kao i da je potpuno neinvazivna. O ovoj studiji piše časopis "Proceedings of the National Academy of Sciences", u svom broju od 10. lipnja.

XS
SM
MD
LG