Linkovi

Stota godišnjica rođenja Georgea Orwella (26/6/03) - 2003-06-26


Jučer se navršila stota godina rođenja britanskog pisca Georgea Orwella, poznatog po futurističkom romanu 1984. i bajki Životinjska farma, djelu koje ironično govori o totalitarnom sustavu s jasnim aluzijama na tadašnji Sovjetski Savez. Iako njegov stoti rođendan nije naišao na glasne odjeke u javnosti, ovaj autor tvorac je nekih riječi koje su postale dio kulturnog nasljeđa engleskog jezika kao što su 'televizija zatvorenog kruga' i reality TV.

Orwellova vizija totalitarnog režima i "Velikog brata" koji sve promatra u 1984. predstavlja jedan gorak pogled na društvo i opasnosti koje mu donose glasovito "Ministarstvo istine", "policija misli" i pojednostavljivanje svakodnevnog jezika, što je naravno opet u nadležnosti jednog državnog ministarstva. Djelo je prvi put objavljeno 1949. godine, samo godinu dana prije autorove smrti.

George Orwel, pravim imenom Arthur Blair spisateljsku je slavu stekao nekoliko godina prije objavljivanja 1984. s parodijom staljinizma Životinjskom farmom, kratkim romanom koji je postao glasovit po uzrečici "sve su životinje jednake, ali neke su jednakije".

XS
SM
MD
LG