Linkovi

Teroristi u Siriji (26/6/03) - 2003-06-26


Sjedinjene Države nastavljaju s pritiskom na sirijsku vladu da obustavi pružati podršku palestinskim teroristima koji operiraju sa sirijskog teritorija te iz područja Libanona pod kontrolom Sirije. Američki državni tajnik Colin Powell je rekao da je Sirija do sada poduzela “potpuno neadekvatne korake.” ... Zbog podrške palestinskim i drugim terorističkim grupama, Sjedinjene Države već dugo smatraju Siriju državnom koja sponzorira terorizam. Ova karakterizacija Sirije je nedavno ponovno osnažena.

Tijekom posjeta Damasku, državni tajnik Colin Powell naglasio je sirijskom predsjedniku Basharu Asadu da sirijska podrška teroristima mora prestati. "Moja jasna poruka predsjedniku Basharu Asadu je da vas neke od politika koje ste slijedili u prošlosti, u budućnosti neće dovesti nigdje. Podrška terorističkim aktivnostima, prisutnost u Damasku organizacija koje i dalje izazivaju terorističke aktivnosti, otežava kretanje naprijed u srednje-istočnom mirovnom procesu, te se stvari moraju okončati. Ti uredi trebaju biti zatvoreni".

Medjutim, u intervjuu koji je dao 9. lipnja televizijskom kanalu Al-Arabiya, predsjednik Assad je nastavio iznositi neistinite tvrdnje da se Hamas i Palesitnski islamski jihad u Siriji bave samo “informativnim aktivnostima”, te da “nema svrhe zatvarati njihove urede.”

Sve dok Sirija ne obustavi podršku terorizmu, rekao je američki državni tajnik Colin Powell, “neće biti poboljšanja odnosa sa Sjedinjenim Državama, a to će na kraju imati utjecaja na sirijske interese. Regija se mijenja. Saddam Hudsein i njegov zloglasni režim su nestali. Čelnici na srednjem istoku odlučni su za mirovni proces.” Sirija može doprinijeti ovom procesu, rekao je državni tajnik Powell, ili pak može “nastaviti biti režim koji podržava terorizam - a u tom slučaju bit će i posljedica.”

XS
SM
MD
LG