Linkovi

Poruke američkim diplomcima - mir, moral, tolerancija (27/6/03) - 2003-06-26


Početak ljeta obilježavaju u Americi i promocije nove generacije diplomanata. Običaj je da se tom prilikom inspirativnim govorom diplomantima, njihovim roditeljima, profesorima i studentima obrati neka poznata osoba – znanstvenik, državnik, književnik, športaš ili zabavljač. Predstavljamo neke od ovogodišnjih govornika na promocijama američkih sveučilišta.

Tutu: Stvarnu sigurnost ne jamči oružje

Na Sveučilištu Pennsylvanije gostovao je južnoafrički biskup Desmond Tutu, koji je za svoju nenasilnu borbu protiv aparthaida dobio Nobelovu nagradu za mir. U govoru koji je bio posvećen vanjskopolitičkim temama i problemima Trećeg svijeta, Desmond Tutu je rekao da bi se “Amerika, rješavajući današnje probleme, trebala prisjetiti svoje konstruktivne i nenasilne uloge u svrgavanju aparthaida”.

"Pomogli ste nam da se oslobodimo. Pomogli ste nam da postanemo demokracija. Niste nas oslobodili bombardiranjem, već mirnim putem. Amerika je tada pokazala da postoji drugi, miran način rješavanja problema, putem kompromisa i pomirenja, a ne ratom. Južna Afrika je naučila da nema stvarne sigurnosti, ukoliko ju jamči jedino oružje" - rekao je u govoru studentima Sveučilišta Pennsylvanije anglikanski biskup Desmund Tutu.

Baker: Amerika je dobra zbog moralnih vrijednosti koje nas inspiriraju

Studentima Sveučilišta Texas A&M obratio se na promociji James Baker, bivši američki državni tajnik. On se u svom govoru posebno osvrnuo na važnost osobnih etičkih vrijednosti na kojima se temelji američki demokratski sustav. "Naša zemlja nije savršena, ali je ipak vrlo dobra zemlja. A dobra je zbog toga što je proizvod moralnih vrijednosti koje nas inspiriraju. Neke od njih inspirirale su i naš politički sustav, primjerice – podjela vlasti, ograničenje ovlasti vladinih organa, federalizam. Druge značajne vrijednosti kojih se držimo su – sloboda pojedinca, ali i osobna odgovornost, vladavina zakona, sloboda govora i vjere, kao i tolerancija. Uz sve to, tu je duboki patriotizam, uz želju da Amerika postane bolja no što je danas" - rekao je James Baker.

Hedges: Oružana moć najavljuje kraj Amerike kakvu je poznajemo

Sloboda govora je bila međutim testirana na nedavnoj promociji diplomanata Koledža Rockford, u saveznoj državni Illinois. Govornik na promociji bio je istaknuti novinar Chris Hedges, koji je kritizirao američku vanjsku politiku. “Američka oružana moć mogla bi najaviti kraj naše zemlje, onakve kakvu ju poznajemo” – rekao je Chirs Hedges, koji je za New York Times izvještavao iz niza svjetskih kriza.

Nakon njegove izjave da se u “Americi pretjerano glorificira rat”, neki od okupljenih počeli su glasno negodovati, a netko je govorniku i isključio mikrofon. Dekan Koledža Rockford Paul Pribbenow pozvao je nazočne da iskažu poštovanje prema govorniku, bez obzira na naslaganje s njegovim tvrdnjama: "Ako se ne slažete s govornikom, molim iskažite to u tišini, jer on ima pravo reći što misli."

Heaney: Inspirirajte se vrijednom književnošću

Diplomantima Sveučilišta Emory, u Atlanti, obratio se irski pjesnik Seamus Heaney, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Savjetovao im je da - kad im u životu postane teško – savjet potraže i u klasicima svjetske književnosti. “Ako književnost uopće ima neku vrijednost, onda se ona sastoji u tome što preko nje shvaćamo što nam se zaista u životu događa, i kao pojedincima i kao narodima” – rekao je irski pjesnik.

U trenutku kada se američko društvo hvata u koštac s prijetnjom terorizma, i kod kuće a i u inozemstvu, dobro je podsjetiti se što su o najdubljim ljudskim dilemama govorili veliki svjetski književnici – rekao je Seamus Heaney. "Ne želim vam pokvariti ovaj veliki dan, međutim, trebate biti svjesni da diplomirate u trenutku kad mnogi ljudi u vašoj zemlji pate, a Amerika u inozemstvu poduzima vrlo ozbiljne akcije. Zato, inspirirajte se vrijednostima velikih pjesnika, književnika i vizionara, i krenite hrabro u život!"

Diplomci američkih sveučilišta ovih dana zaista kreću u život, vjerojatno svjesniji važnosti praštanja, morala, tolerancije za suprotno mišljenje i pisane riječi - zahvaljući inspirativnim porukama poznatih osoba koje su govorile na njihovim fakultetskim promocijama.

XS
SM
MD
LG