Linkovi

Galbraith: Milošević je prepustio 'krajinu' jer je očekivao da će dobiti Istočnu Slavoniju (26/6/03) - 2003-06-26


Slobodan Milošević je bez borbe pustio "krajinu" računajući da će dobiti u zamjenu Istočnu Slavoniju, čulo se u drugom, završnom danu svjedočenja Petera Galbraitha na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Slobodan Milošević je namjeravao stvoriti "veliku Srbiju" od velikog dijela Bosne i Hercegovine i nekih područja u Hrvatkoj. "Krajinu je prepustio jer je očekivao u zamjenu dobiti Istočnu Slavoniju u čemu ga je aktivno podržavao, ili 'ohrabrivao' - reći će svjedok u suđenju Miloševiću, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith – Britanac, mirovni posrednik Lord Oewen, a i Tuđman je također signalizirao spremnost na zamjene teritorija, točnije odricanje od Istočne Slavonije.

Ovo se danas čulo u unakrsnom ispitivanju svjedoka Petera Galbraitha. Slobodan Milošević je najviše ispitivao svjedoka o operaciji "Oluja". Miloševićeve su teze sljedeće: Peter Galbraith opravdava "ovaj najveći zločin nad Srbima" političkim razlozima, mirovni plan Z-4 nije odbio on nego Tuđman, a akcija hrvatskih oružanih snaga uslijedila je jer Zagreb nije htio mirno rješenja nego etničko čišćenje.

Etničkog čišćenja nije bilo, odvratio je Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj. Etničko se čišćenje nije dogodilo jer je stanovništvo pobjeglo prije dolaska hrvatske vojske. Svjedok je osudio nasilje za vrijeme i poslije operacije "Oluja". Učinjeno je mnogo nezakonitosti, naselja su sistematski uništavana, a Tuđmanovo je spriječavanje povratka izbjeglih Srba Peter Galbraith okarakterizirao "rasističkim".

Peter Galbraith je u ovome kontekstu podsjetio na upozoravanja Washingtona na poštivanje ljudskih prava – što je opet u kontrastu s optuženikovim tvrdnjama po kojima su "krajinu" napali Hrvati, uz aktivno sudjelovanje Amerikanaca.

Dva dana nakon što je objašnjavao da Srbi nisu opsjedali Sarajevo, već se branili od napada iz grada, Milošević je imao druge tonove za Knin. "Kažete da su Srbi pobjegli prije napada, a Knin je teško granatiran. Znači li to da granatiranje grada nije etničko čišćenje? - pitao je optuženi.

"Srbi su bježali i od granata i od straha od Hrvatske vojske. Granatiranje Knina kratko je trajalo jer nije bilo otpora, grad nije ni uništen ni teško oštećen, a etničko je čišćenje kombinacija vojnih akcija i kampanje nasilja kojim se rastjeruju stanovnici" - kazao je svjedok.

"To se upravo dogodilo u 'krajini'" - uzvratio je Milošević. Peter Galbraith mu nije ostao dužan: "etničko čišćenje jest izvedeno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali nije za operacije 'Oluja'".

Budući da Milošeević pojma nije imao da će se dogoditi "Oluja", otišao je na odmor čime opravdava izbjegavanje susreta. Jer, tvrdi optuženi, da su Amerikanci htjeli, mogli su me upozoriti. "Budalaština" - reagirao je svjedok, "svi smo se trudili izbjeći rat, preuzeli mirovnu inicijaitvu i očekivali vaš javni pristanak, a vi ste se odmarali dok se spremala katastrofa za krajinske Srbe".

Bivši je veleposlanik rastumačio zašto je propao mirovni plan Z-4. Galbraith korijene Miloševićevog odbijanja ovog plana nalazi u strahu da se ista formula ne upotrijebi u rješavaju statusa Kosova.

XS
SM
MD
LG