Linkovi

U Sacramentu - 'povrtni' prosvjedi (25/6/03) - 2003-06-25


U glavnom gradu Californije, Sacramentu, ovih se dana održavala Ministarska konferencija o poljoprivrednim znanostima i tehnologiji, na kojoj su sudjelovali dužnosnici iz više stotinu zemalja svijeta. Sudjelovali su, međutim, i prosvjednici, koji su stvar shvatili, - nazovimo to tako -, vrlo 'povrtlarski'.

Ulice Sacramenta posljednjih par dana ispunili su veliki hodajući klipovi kukuruza, velike rajčice, poneki krumpir, a i poneki leptir. To su ustvari bili maskirani prosvjednici, koji su na tako šarolik način izražavali svoje neslaganje s biotehnologijom poljoprivrednih kultura. Kako su kazali, bojali su se da je jedina svrha konferencije u Sacramentu bila da se siromašne i gladne zemlje svijeta nasilu natjera u kupovanje ili proizvodnju genetski modificiranih žitarica.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima "Hranite gladne, a ne pohlepne", oglašavali razne humanitarne programe za glad u velikim gradovima siromašnih zemalja i slične druge političke teme. Međutim, bilo je tu i promicanja vegetarijanstva, reklamiranja organički uzgojene hrane, poklika za humanim uzgojem stoke i mnogih drugih više ili manje srodnih pitanja.

Među ostalim, primjerice, prosvjedovalo je i nekoliko desetaka kuhara, konobara i drugih uposlenika restorana. Oni, udarajući kuhačama i šefljama u lonce i tave, izražavali neslaganje s posvemašnjim nestankom individualne poljoprivrede u korist ogromnih agrotehničkih korporacija.

Premda su prosvjedi bili začuđujuće mirni, neki su prosvjednici odlučili svoje mišljenje iskazati na ulaznim stepenicama gradske vijećnice skidanjem svojih kostima rajčica, krumpira i drugog povrća. Jedini problem pokazao se u tome što ih je oko dvadesetak stalo u skidanju tek kad je stiglo do gole kože. Njihov je entuzijazam, međutim, nestao kada se pojavila policija s nakanom da ih privede.

XS
SM
MD
LG