Linkovi

Bagdadski muzej dobio natrag svetu vazu Warke (25/6/03) - 2003-06-25


Pet tisuća godina stara Sveta vaza Warke vraćena je Nacionalnom arheološkom muzeju u Bagdadu. Učinilo je to jedan irački gradjanin. Vasa Warke bila je samo jedan od mnogobrojnih eksponata koji su opljačkani iz bagdadskog muzeja u travnju ove godine. Otada, mnogi od nestalih eksponata su vraćeni muzeju. Na sreću, veći dio muzejske kolekcije sakrili su dužnosnici muzeja prije početka borbi za svrgavanje s vlasti Sadama Huseina.

Bio je to slučaj i s blagom Nimruda. Zlatom i draguljima optočeni predmeti drevnog asirskog kraljevstva nedavno su izvadjeni iz trezora koji se nalazi ispod opljačkane i poplavljene središnje banke u Bagdadu, gdje su bili spremljeni na sigurno. Pljačka je bila raširena u danima oslobadjanja Iraka od Saddamove tiranije. Vjeruje se da još uvijek nedostaje na tisuće eksponata iz tri bagdadska muzeja koji su opljačkani u travnju.

Američko osoblje suradjuje u Bagdadu s dužnosnicima muzeja kako bi se pronašlo opljačkane antikvitete, kaže pukovnik Matthew Bogdanos. "Mora se istaknuti da gubitak samo jednog komadića zajedničke povijesti čovječanstva predstavlja tragediju. Medjutim, jasno je da je prvotno prijavljeni broj nestalih eksponata od 170 tisuća bio preuveličan".

Uz medjunaordnu pomoć, dužnosnici u bagdadskom muzeju provode opsežan popis. U medjuvremenu, kako bi se spriječilo nove pljačke u drugim dijelovima Iraka, koalicijske snage su pojačale sigurnost na mnogim lokacijama gdje se nalaze drevni spomenici i grobnice. Koalicijske snage će nastaviti suradjivati s iračanima na pronalaženju nestalih predmeta. Medjutim, svi koji shvaćaju važnost očuvanja baštine mogu biti zahvalni da su gubici bagdaskog muzeja manji nego li se u početku strahovalo.

XS
SM
MD
LG