Linkovi

Reakcije na presude Vrhovnog suda o politici tzv. afirmativne akcije (24/6/03) - 2003-06-24


Vrhovni sud Sjedinjenih Država donio je jučer dvije važne odluke, koje plijene pozornost američke javnosti i medija. Svaki dnevnik koji smo danas vidjeli na naslovnici donosi izvješće o odluci suda kojom se dopušta američkim sveučilištima da pri prijemu studenata uzmu u obzir njihovu rasnu pripadnost, u skladu s politikom tzv. afirmativne akcije, koja pomaže manjinama u obrazovanju. Druga pak odluka proglašava automatsko dodjeljivanje bodova pripadnicima manjina – protivno Ustavu.

Dok većina novina pozdravlja odluku Vrhovnog suda, neke su zbunjene, a neke oštro kritiziraju odluke suda. «Denver Post» piše: «Vrhovni je sud još jednom donio zbunjujuću odluku o afirmativnoj akciji. Sud je oborio plan Sveučilišta Michigan koji je pripadnicima manjina automatski dodavao 20 bodova pri prijemu na fakultet. No, sud je istovremeno odobrio plan Pravnog fakulteta istog Sveučilišta, koji očito uzima u obzir rasni faktor, iako u nešto manje jasnom obliku. «Des Moines Register» smatra da ove odluke nisu zbunjujuće već, naprotiv – da puno toga pojašnjavaju: «Sud je donio odluke koje napokon pružaju nižim sudovima, kao i javnosti jasnu sliku što jest, a što nije dopušteno kako bi se ostvarila rasna raznolikost….ove odluke daju jasan smjer sveučilištima…. da davanje prednosti pripadniku rasne manjine nije nužno protuustavno, ukoliko je čitav proces tako sačinje da u obzir uzme čitavog pojedinca, a ne samo rasnu grupu….

«New York Times» slavi, nazivajući ove odluke «Pobjedom za afirmativnu akciju» i «jakom podrškom korištenju rase za postizanje raznolikosti na fakultetima. «Jedan od najvažnijih aspekata ovih odluka jest činjenica da afirmativna akcija sada ima podršku središnje, većinske društvene struje. I svijet biznisa – najjače američke kompanije podržava ovu odluku, kao i bivši vojni čelnici koji su se pismeno izjasnili o važnosti afirmativne akcije u američkim vojnim snagama.

No, «Chattanooga Free Press» iz Tennesseeja smatra da spomenute odluke «odbacuju zamisao o jednakosti», te optužuje: «Nekoliko je članova Suda ponovno pokazalo zašto mnogi Amerikanci smatraju da su spomenuti suci nesposobni točno pročitati i iskreno interpretirati jasan engleski jezik iz Ustava…Neki su suci pokazali odlučnost da uzurpiraju moć koja im po Ustavu ne pripada kako bi nametali svoja liberalna rasna društvena načela…. Sasvim se sigurno radi o neustavnoj diskriminaciji prema studentima kojima je odbijen prijem zbog njihove rase, dok su drugi primljeni na osnovu rase.»

XS
SM
MD
LG