Linkovi

Kongres izražava zabrinutost zbog učestalih napada na koalicijske snage u Iraku (24/6/03) - 2003-06-24


Američki Kongres zabrinut je zbog učestalih napada na koalicijske vojnike u Iraku. Ministar obrane Donald Rumsfeld danas je razgovarao sa članovima senatskog Odbora za oružane snage o najnovijim događajima u Iraku. Predsjedatelj Odbora, senator John Warner kazao je da su «Amerikanci duboko zabrinuti» zbog napada na koalicijske vojnike, ne samo u Iraku, već i u Afganistanu. Senator Carl Levin pozvao je administraciju da američkom narodu da neku predodžbu o tome koliko će vojnika trebati za obnovu Iraka, i koliko će dugo oni trebati tamo ostati.

***

Britanski su dužnosnici priopćili da je šest britanskih vojnika ubijeno, a osam ih je ranjeno u dva zasebna incidenta na jugu Iraka. Prema britanskom priopćenju, oba incidenta dogodila su se u blizini grada al-Amarah, sjeverno od Basre. Potvrđeno je da je u jednom od napada otvorena vatra na posadu britanskog helikoptera, koja je pokušavala spasiti jednog ranjenog padobranca. To je bio prvi veliki napad na britanske snage od svrgavanja režima Sadama Huseina u travnju. Američke snage u Iraku i dalje su izložene gotovo svakodnevnim napadima. Danas je najmanje jedan američki vojnik ranjen, a trojica Iračana su ubijena u sukobu u gradu Ramadi, zapadno od Bagdada.

***

Šef inspektora Ujedinjenih naroda za naoružanje Hans Blix kritizirao je Sjedinjene Države i Britaniju zbog njihovog inzistiranja da Irak posjeduje oružje za masovno uništavanje, iako za sada nema dokaza o tome. Gospodin Blix, koji odlazi u mirovinu, kazao je jučer u New Yorku da ga «fascinira» činjenica da su Washington i London 100 posto sigurni da Irak ima zabranjeno oružje, iako uopće nemaju pojma gdje se to oružje nalazi. Prema njegovim riječima, ironično je da sada Washington poziva na strpljenje, dok je ranije proglasio inspekcije Ujedinjenih naroda neuspješnima nakon samo tri i pol mjeseca rada.

***

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je da je britanski dosje o iračkom oružju za masovno uništavanje «sramota». Dosje je objavljen u veljači, no kasnije se pokazalo da sadržava materijale kopirane s Interneta iz magistarskog rada jednog američkog post-diplomskog studenta. Gospodin Straw je danas u parlamentu izjavio da je vlada počinila «ozbiljnu grešku», jer nije provjerila izvore podataka navedenih u dosjeu.

XS
SM
MD
LG