Linkovi

Ivica Rajić izručen u Den Haag (24/6/03) - 2003-06-24


Nakon osam godina skrivanja od međunarodnih zakona, Ivica Rajić, lokalni zapovjednik HVO-a optužen da je odgovoran za smrt najmanje 16 civila i uništenje sela Stupni Do konačno se našao u Den Haagu.

Ivica Rajić ili Viktor Andrić, nekadašnji zapovjednik II operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka u srednjoj Bosni izručen je danas haaškome Tribunalu za ratne zločine i to skoro osam godina po potvrđivanju optužnice. Nakon što je Županijski sud u Zagrebu 30. travnja odobrio izručenje optuženika međunarodnom sudu za ratne zločine, a odluku 9. lipnja potvrdio Vrhovni sud, pravna je procedura bila završena i Rajić je predan Tribunalu na aerodromu Schiphol, gdje je doletio redovnom vezom Zagreb – Amsterdam.

Rajića optužnica tereti za masakr stanovnika Stupni Do. Mjesto od oko 250 stanovnika, Muslimana, nedaleko Vareša, prema optužnici, 23. listopada 1993. godine, dakle prije gotovo cijelog desetljeća, napale su jedinice HVO-a pod zapovjedništvom optuženoga. Rezultat - najmanje 16 ubijenih civila, posve uništeno selo i provedena još jedna od onih «uspješnih» operacija etničkog čišćenja. Stupni je Do opustio, jer su preživjeli stanovnici, suočeni s divljanjem i terorom nasilnika, pobjegli. Selo je potom sravnjeno sa zemljom.

Optužnica Rajića tereti za osobnu dogovornost s dvoje točke teških povreda Genevskih konvencija, i to za namjerno ubijanje i uništavanje imovine i jednom točkom teške povrede prava i običaja rata opisane kao namjerni napadi na civile i razaranje naselja. Ove tri točke također se odnose na Rajićevu odgovornost nadređenoga, dakle, zapovjednika.

Tribunal je dugo ratovao s vlastima Bosne i Hercegovine i Hrvatske tražeći Rajića. Optuženik je naglo «otkriven» u Splitu, gdje je mirno živio. Uhićen je 5. travnja akcijom specijalnih policijskih jedinica, no javnost nije saznala više operaciji, što se pravda otvorenom i tekućom istragom o odgovornosti osoba koje su Rajiću ili Andriću pomagale pri skrivanju.

Sada je osmogodišnje bježanje pred međunarodnim zakonima završeno. Rajićev pravni zastupnik Željko Olujić je najavio da će se Rajić po svim točkama otpužnice izjasniti kao i većina haaških otpuženika, odbacivanjem svake odgovornosti.

XS
SM
MD
LG