Linkovi

Umro Leon Uris (25/6/03) - 2003-06-24


Američki pisac Leon Uris, autor brojnih bestsellera poput «Egzodusa» i «Topaza» umro je u svojem dobu u Shelter Islandu u saveznoj državi New York u dobi od 78 godina. Prema riječima njegove bivše supruge Jill Uris, smrt je nastupila zbog prirodnih uzroka. Objavljena 1958, roman «Egzodus» odnosno «Izlazak», koji prati sudbinu europskih Židova od početka 20. stoljeća do osnivanja Izraela 1948, postao je prava senzacija. Prodan je u više milijuna primjeraka, preveden na desetke stranih jezika, pa čak se i potajno rasparčavao u komunističkim zemljama.

Leon Uris rođen je u obitelji židovskih useljenika iz carske Rusije u Baltimoreu u saveznoj državi Maryland. U srednjoj školi je tri puta pao razred zbog engleskog i nikada nije maturirao. U drugom svjetskom ratu služio je u marincima, a nakon rata je počeo objavljivati članke u američkim listovima. Prvi roman «Battle Cry» objavio je 1953. Nakon objavljivanja «Egzodusa», koji je ekraniziran s Paulom Newmanom u glavnoj ulozi, Uris je objavio još niz odlično prihvaćenih romana, kao što su «Trojstvo», epski bestseller o Irskoj i «Mila 18» o varšavskom getu u drugom svjetskom ratu.

Bio je veliki avanturist i mnogo je putovao pripremajući svoje knjige, ponekad čak riskirajući vlastiti život. Kritičari ga nisu osobito cijenili, ukazujući da se previše oslanja na podatke, no njegova pripovjedačka vještina učinila ga je miljenikom najšire svjetske publike.

XS
SM
MD
LG