Linkovi

Iranski narod se protivi terorizmu (24/6/03) - 2003-06-24


Ali Akhbar Hashemi Rafsanjani, jedan od čelnika iranskog fundamentalističkog islamskog režima, nedavno je hvalio terorizam na Srednjem Istoku. Govoreći o samoubilačkim bombaškim napadima, on je rekao: "Jedan Palestinac svojim odlaskom u raj može poslati tri stotine Izraelaca u pakao. To je mnogo moćnije oružje od atomske bombe."

Ono što gospodin Rafsanjani u stvari misli, izričući takve izjave, jest da su on i njegovi kolege savršeno spremni podržati slanje palestinske djece, indoktrinirane Hamasom ili Hezbollahom, ni u kakav "raj", nego u strašnu i tragično preuranjenu smrt. A, on je voljan to učiniti, gledati kako palestinska mladež žrtvuje svoje živote kao nečija tuđa 'hrana za topove', jer to služi određenim hladno proračunatim političkim ciljevima.

Procjenjuje se da je vjerski režim u Iranu tijekom posljednja dva desetljeća terorističkim organizacijama poput Hezbollaha dao između 60 i 100 milijuna dolara godišnje. Hezbollah je provodio terorističke napade velikih razmjera, uključujući i bombaški napad kamionom, 1983, u Libanonu, u kojemu su bila ubijena 242 američka marinca, kao i bombaški napad na izraelsko veleposlanstvo u Buenos Airesu, u Argentini, 1992. godine, u kojemu je ubijeno 29 osoba.

Financiranje međunarodnog terorizma, koje provodi iranski režim, podjednako je moralno odvratno, kao i zločinačko. Ono je naštetilo iranskom gospodarstvu i iranskom narodu. Kakve koristi mogu imati građani Irana od vlade koja troši ogromne novce kako bi digla u zrak nevine ljude u Argentini ili Izraeli ili Libanonu? Apsolutno nikakve! I materijalna sredstva i ljudska energija troše se u terorizam iz razloga koji nemaju nikakve veze sa životima građana Irana, ali, imaju sve veze s očajničkom potrebom neizabranog svećenstva da stvori vanjskog 'neprijatelja', kao iluziju koja - po njihovom mišljenju - može opravdati njihovu nezakonitu diktaturu.

Kao što je rekao glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher, ono što je izazvalo trenutne prosvjede protiv režima u Iranu su upravo iskrivljeni prioriteti tog režima: "Prosvjednici kažu da je politika Irana glede oružja za masovno uništavanje, glede podrške terorizmu, protivljenje srednjoistočnom mirovnom procesu, kao i pitanje kršenja ljudskih prava ono što spriječava Iran da napravi korake ka modernizaciji i da dostatno skrbi o svojem vlastitom narodu."

Vrijeme je da iransko neizabrano svećenstvo posluša iranski narod i dozvoli mu da izabere deokratsku vladu.

XS
SM
MD
LG