Linkovi

Kongres podržao ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO (25/6/03) - 2003-06-24


Zastupnički dom američkog Kongresa podržao je nastojanja Hrvatske, Makedonije i Albanije na ulasku u NATO savez. Zastupnici su jučer usvojili rezoluciju u kojoj pozdravljaju predanost i trajne napore ove tri zemlje da postanu članice Sjevernoatlantskog saveza.

Sponzor rezolucije, kongresmen Eliot Engel tom je prilikom pozdravio Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju jer su, kako je rekao, «nadvladale tešku prošlost i krenule prema kooperativnijoj, sveobuhvatnijoj i bogatijoj budućnosti kao članice NATO-a». U priopćenju iz ureda kongresmena Engela, inače člana kongresnog Odbora za vanjsku politiku dodaje se da ova rezolucija pokazuje američku predanost ulasku Hrvatske, Makedonije i Albanije u NATO.

«Albanija, Hrvatska i Makedonija ulažu velike napore da bi svoje ekonomske, vojne i političke institucije prilagodile standardima NATO saveza i mnogi drugih euroatlantskih institucija, uključujući Europsku uniju. Kongres pozdravlja povijesnu transformaciju ovih zemalja koje su odlučene ući u NATO», stoji u priopćenju kongresmena Engela, inače odlučnog pristaše proširenja NATO saveza u središnju i istočnu Europu.

XS
SM
MD
LG