Linkovi

Američki okoliš čišći nego prije trideset godina (25/6/03) - 2003-06-24


Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila je rezultate dvogodišnjeg istraživanja, koji pokazuju da su zrak, vode i tlo u Sjedinjenim Državama danas čišći i bolje zaštićeni nego prije tri desetljeća.

Prema analitičarima EPA-e, zagađenje zraka palo je od 1970. za 25 posto, unatoč porastu američkog stanovništva i povećanju broja motornih vozila. U izvještaju se naglašava poboljšanje kvalitete vode za piće, te se ističe da je volumen toksičnih industrijskih kemikalija pao od 1988. za gotovo 50 posto.

Međutim, u izvještaju se također kaže da gotovo polovina stanovnika Sjedinjenih Država i danas živi u područjima, u kojima je kvaliteta zraka ispod postavljenih standarda, te se naglašava da se svake godine izgubi više od 40 tisuća hektara močvara.

Kako je javljeno, između Agencije za zaštitu okoliša i Bijele kuće došlo je do ozbiljnih razilaženja oko pitanja globalnog zatopljavanja. Zbog tog razilaženja, EPA je odlučila iz izvještaja izostaviti dugi dio, u kojem je iznesen zaključak da globalno zatopljavanje barem djelomice uzrokuju ispušni plinovi iz osobnih vozila i plinovi iz tvorničkih dimnjaka.

Izvještaj je sastavljen na temelju podataka prikupljenih iz 30 saveznih agencija, te iz saveznih država, neprofitnih organizacija i plemenskih tijela.

XS
SM
MD
LG