Linkovi

Karlovićeva pobjeda - udarna sportska vijest diljem svijeta (24/6/03) - 2003-06-23


Vijest o neočekivanoj pobjedi Ive Karlovića nad aktualnim prvakom Wimbledona odjeknula je, naravno i u svjetskim medijima. Iz njihovih elektronskih izdanja izabrali smo nekoliko prvih naslova.

«New York Times» ističe da je Karloviću meč protiv Hewitta bio ujedno i prvi nastup u singlovima na nekom Grand Slam turniru i to upravo na najcjenjenijem turniru u svijetu tenisa. Kada je Santana, drugi prvak Wimbledona koji je eliminiran u prvom krugu, izgubio 1967, barem je izgubio od od dobro poznatog i cijenjenog protivnika – Amerikanca Charlieja Passarelle. Za razliku od toga, Hewitt do zagrijavanja nikada nije vidio Karlovića u akciji – piše njujorški dnevnik, dodajući: «No, dobrodošli u svijet modernog tenisa, gdje je svaki krug turnira potencijalna zamka, a titula aktualnog prvaka samo ga čini privlačnijom metom.»

«Hewitt pokleknuo pred ogromnim iznenađenjem» piše australski «Sydney Morning Herald», ocjenujući: Hewittov poraz na Wimbledonu je najviše razočaravajući trenutak u njegovoj inače nevjerojatnoj karijeri. Ovaj mladi Australac odlazi iz Wimbledona bez titule prvaka, ali i s velikim upitnikom na svojoj budućnosti – piše razočarani novinar sydneyskog dnevnog lista.

Podjednako je razočaran bio i novinar dnevnika «Australian», koji je svoj članak o Hewittovom porazu naslovio «Golijat-kvalifikant pobijedio Hewitta». Autor članka dalje razrađuje ovu usporedbu riječima: «Bio je to sraz Davida i Golijata, Jackieja Chena i Lennoxa Lewisa.» Hewitt je, podsjeća australski dnevnik, nestrpljivo očekivao susret s protivnikom, kojega zovu «brdom od čovjeka». No, unatoč očitoj prednosti Hewitta u samoj vještini, Karlović je uspio izvrnuti meč na glavu – piše «Australian».

Britanski «Telegraph» piše o «gromu iz vedra neba», a «Guardian» donosi tekst pod naslovom «Hewitta eliminirao anonimac». Karlović je prije samo nekoliko tjedana izgubio od Britanca Alexa Bogdanovica na turniru u Surbitonu, a danas ima pod nogama sve svjetske medije, piše «Guardian», podsjećajući da je hrvatski tenisač, uz prvaka Wimbledona, danas poslije pobjede morao pred kamerama svladati i svoju govornu manu.

Kanadska izvještajna agencija naziva Karlovića «londonskom kulom», a njegovu pobjedu bilježi i indijski list na engleskom jeziku «Hindu», koji piše da je Karlović priredio jedan od najvećih šokova prvog dana natjecanja u povijesti Wimbledona. Mnogi svjetski mediji pišu o «hrvatskom divu», a neki su već počeli spekulirati da bi se, po uzoru na Ivaniševića, i Karlović možda mogao probiti do titule prvaka.

XS
SM
MD
LG