Linkovi

Na Marsovoj prašnjavoj površini otkrivena područja bez prašine (23/6/03) - 2003-06-23


Dok prvi od dva NASA-ina geološka robota, nazvan "Spirit", putuje ka Marsu, a drugi, "Opportunity", se sprema za lansiranje, iz orbite oko Crvenog planeta, letjelica "Mars Odyssey" svaki dan šalje nove snimke, među kojima su i nova otkrića.

Orbiter Mars Odyssey je otkrio nove dokaze o dinamičnom i promjenjivom okolišu na Marsu. Primjerice, na tom planetu, poznatom po sveprisutnoj prašini, otkrivena su područja potpuno ogoljelih stjenovitih slojeva, široka i do jednog kilometra. Znanstvenici kažu da ta područja ukazuju na jake sile koje svojim djelovanjem uklanjaju sedimente i novu prašinu.

Vidjelo se, isto tako, da su obronci Marsovih brežuljaka vrlo često prekriveni razlomljenim komadima stijenja i kamenja, ukazujući na nedavni utjecaj vremenskih prilika. Kako kaže Philip Christensen, vodeći znanstvenik za sustav imaginga pomoću toplinskog zračenja letjelice Mars Odyssey, koji je prikazao geološke značajke terena u do sada neviđenim detaljima, "Da su te stijene nastale prije milijardu godina, one bi bile pokrivene prašinom. Dakle, one su mnogo mlađeg datuma."

Instrumenti na Mars Odysseyu otkrili su i značajne slojeve minerala olivina, uz dno jednog kanala, dubokog gotovo pet kilometara. S obzirom da se olivin vrlo brzo raspada u vodi, Christensen kaže da "na tom mjestu nije moglo biti mnogo vode, ni u jednom trenutku geološke prošlosti." To je vrlo značajno otkriće jer se uglavnom smatralo da su kanjoni nastali djelovanjem vode u davnoj Marsovoj prošlosti.

XS
SM
MD
LG