Linkovi

Iranski program nuklearnog naoružanja (23/6/03) - 2003-06-23


Predsjednik George Walker Bush je rekao da je iranski program nuklearnog naoružanja problem koji bi svakoga trebao zabrinuti. "Međunarodna zajednica mora zajednički vrlo jasno kazati Iranu da neće tolerirati konstruiranje nuklearnog oružja," izjavio je američki predsjednik.

Na sastanku skupine sedam vodećih industrijskih zemalja i Rusije, gospodin Bush je rekao: "Vodili smo vrlo dobru raspravu o tom pitanju, s gotovo jedinstvenim slaganjem da moramo raditi zajedno kako bismo spriječili Iran da razvije nuklearno oružje."

Prema izvješću direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohameda El-Baradeija, Iran nije udovoljio svojim obvezama da izvijesti tu agenciju o svojoj preradi, korištenju i pohrani nuklearnih materijala. Godine 1991, Iran je uvezao dvije tone uranovih spojeva bez da je o tome izvijestio nadležnu međunarodnu agenciju. Kasnije, Iran je potajno obradio dio tih uranovih spojeva. U oba slučaja, neizvještavanje o tim aktivnostima bilo je jasno kršenje sporazuma Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Iran se jedva i trudi nijekati očigledne činjenice. U veljači, iranski ministar za atomsku energiju izjavio je da Iran planira iskopavati uran iz rudnika i obogatiti ga. On je također objavio koja bi se postrojenja koristila u tu svrhu. Za zemlju koja je toliko bogata naftom i prirodnim plinom, takve aktivnosti imaju smisla samo u kontekstu proizvodnje nuklearnog oružja.

Nastojanja Irana da se domogne nuklearnog oružja posebice su opasna s obzirom da je Iran zemlja koja u čitavom svijetu najaktivnije pruža podršku terorizmu. Iran podržava Hamas, među ostalim terorističkim organizacijama. Hamas je odgovoran za većinu samoubilačkih bombaških napada u kojima je ubijeno ili ranjeno više stotina Izraelaca u posljednje dvije godine. Hamas se zakleo da će uništiti Izrael, jednako kao i svaki pokušaj promicanja izraelsko-palestinske nagodbe.

Američki državni tajnik Colin Powell upozorio je da "teroristi planiraju užasne zločine u pokušaju da se dokopaju oružja za masovno uništavanje." Bi li za svijet bilo sigurno da Iran ima nuklearnog oružja?

XS
SM
MD
LG