Linkovi

Vrhovni sud podržao razmatranje rasne pripadnosti pri upisu na sveučilište, ali uz ograničenja (24/6/03) - 2003-06-23


Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je da američka sveučilišta mogu uzeti u obzir rasnu pripadnost pri prijemu studenata, no da ne mogu koristiti stroge kvote kako bi primjenjivala politiku tzv. afirmativne akcije.

Sud se danas izjasnio o dva slučaja vezana uz sveučilište Michigana. Prema prvoj presudi, upisna politika Pravnog fakulteta tog sveučilišta dovoljno je fleksibilna da bi se rasna pripadnost mogla uzeti u obzir, a da se time ne smanjuju izgledi za upis drugim studentima. No, u drugom slučaju, suci su zaključili da je korištenje matematičkih formula za upis, u kojima se za rasnu pripadnost dobija određeni broj bodova, ipak korak predaleko. Ovo je prvi puta da je politika afirmativne akcije dovedena u pitanje pred sudom u posljednjih 25 godina.

Administracija predsjednika Busha izjasnila se protiv ove politike, koja pomaže u obrazovanju manjina. Današnja presuda izravno će utjecati na upisne propise na javnim sveučilištima, no mogla bi se odraziti i na privatna sveučilišta i razne kompanije.

XS
SM
MD
LG